Чернівчанин Зисельс про реституцію (ВІДЕО)

31.07.2014

imagesРеституція, кажуть, на якісь дні стала улюбленою лякалкою російських каналів для українців.  На жаль, це не тільки лякалка. І не все про що кажуть на цю тему  ЗМІ країни-агресора є таким вже безпідставним. Ми, звісно, нікого не хочемо лякати. Швидше навпаки: звернути увагу, подивитися на проблему уважніше.  Адже для того, щоб закривати очі на проблему реституції зараз, треба бути ідіотом або невігласом. І власне потурати тим же російським ЗМІ. Тому що невідоме – завжди страшніше.  Тож, у будь-якому випадку, на якомусь етапі євроінтеграції це питання обов’язково буде вирішуватися. І до цього треба бути готовим, тому ще можу бути дуже скоро. Мабуть, це не буде так вже брутально, як натякають російські ЗМІ.

Але вже можна говорити, що від реституції може постраждати насамперед держава, тому що на першому етапі, як правило, віддають колишні храми чи громадські будинки.  Загалом, таких обєктів у Чернівцях тільки у колишній власності єврейської громади, мало не сотня.  А є ж ще румунська та німецька громади, різноманітні церкви(хоча їхні вимоги ніби задовільнили) В цих будинках, як правило, розташовані нині державні установи, розважальні і культурні заклади.   Серед найвідоміших, певно, кінотеатр “Чернівці”, міський будинок культури (колись “Дом текстильщиков””, будинок офіцерів (на кошти румунської громади), будинок культури Шепетівка(будинок єврейських швейників), медичний коледж на Червоноармійської(героїв Майдану), щоб  зробити зрозумілим масштаб цієї власності, скажімо, лише на коротенькій вул. Міцкевича таких об’єктів – 4.  Як вирішувалося це питання у сусідній Румунії? Де в деяких містечках, так званих штетлах, єврейським громадам належало досить багато будинків до приходу до влади Антонеску, а згодом радянської влади. Там цими будинками і нині  користуються і ті, хто завжди користувався, нікого не виганяли, але гроші за оренду сплачують не державі, чи якимсь організаціям, а єврейській громаді. Зрозуміло, якщо йдеться про декілька десятків будинків набігає чимала сума.  Багатьом громадянам Румунії виплатили компенсації за власність втрачену на Буковині і Бесарабії. Чи значить це, що вони відмовилися від прав на цю власність, чи вона перейшла до румунської держави – сказати важко. Хотілося, щоб це було саме так. А як насправді ніхто не збирається дізнаватися. А це мало б зацікавити навіть РНБО, тому що питання соціально небезпечне.   Усі ці питання піднімалися колись мною у статтях 3-4 роки назад,  які, думаю, зараз передрукуємо, але тоді вони здавалися дещо абстрактними, тепер може нічого нагальнішого і своєчаснішого немає. А зараз пропонуємо маленьке інтервю   відомого чернівчанина, колись дисидента, причому чернівецького  дисидента(саджали тут), а нині голови відомої єврейської організації ВААД, і, взагалі, одного з найвідоміших єврейських діячів України. Підготував матеріал Сергій Воронцов

А наприклад, будинок, вищий готеля “Київ”, характерної архітектурної форми, належав буковинським старообрядцям з Білої Криниці

5803481_original

Коментарі
  • так от чого хочут євреї?!!! уйсьо їм вернуть і холоп українец має на них пахать ! на олігарха Коломойського і інших чістокровних
    ясен перец ,теперечки
    ну що ХОЛОПИ ,понятно вам ваше місце в СТОЙЛІ ! євреї вам покажут якщо москалі не показали

    хероям сала! кулявлоб так кулявлоб

    • Шановний, не роздмухуйте міжнаціональну ворожнечу, реституція передбачає повернення власності зовсім не від національної ознаки. Є проблема, її треба вирішити. І вирішити так, щоб люди нікого не проклинали.

      • вы готовы вернуть свой дом прежнему хозяину в случае реституции?

        Почему Вы, когда был при власти ВАШ Михайлишин не выдвинули предложение, чтобы “высокорентабельный” кинотеатр “Чернівці”выплачивал евреям за использование их помещения?

        Вообще, сейчас очень хороший момент поднимать такие вопросы. Россияне восстанавливают справедливость на Востоке, вот и на Буковине тоже нужно срочно восстановить справедливость. Вон российский одиозный канал “Россия-24” , спасибо, напомнил , что у нас есть такая проблема.

        Зачем тратить деньги громады на “броники”, лучше будем выплачивать их евреям и старообрядцам за использование их помещений или выселим оттуда людей и отдадим помещения.

        Начинать надо с Ратуши. Её построили австрийцы, значит надо вытурить оттуда миськраду или пусть башляет австрийцам за использование.

        Повыселять на фиг из старого фонда всех жителей, ведь эти квартиры, в большинстве, им достались тоже несправедливо после того, как бывших хозяев -евреев, румынов и австрийцев либо отправили в Сибирь, либо выдавили на Запад.

        Проблема действительно очень животрепещущая, если канал Россия-24 поможет, то она может перерасти в конфликт, а там глядишь, и “Грады” подтянутся помогать восстанавливать справедливость.

        • Не готовий віддати, тому власне, й питання піднімаю. Хіба ви не розумієте, що щоб не думали про це ви, чи я, чи канал “Росія 24”, чи Пятий канал Порошенка, чи хтось інший, реституція в якійсь формі буде. Читайте ж преамбулу уважно. Так замість того, щоб робити вигляд, що це вигадки ворогів, якось по-іншому поводяться, чи не так?. А то вас заклинило на одіозному каналі. Зісельс, який є антиприхильником Росії(і якраз прихильником Євромайдана), і дає інтервю переважно українським телеканалам, вас попереджає, що у разі євроінтеграції проблема вирішуватметься. А ви як страус ховаєте голову у пісок. Допомагає?
          А ваші докори, чому хтось щось не віддав. Причому тут. Я особисто нікому і нічого не хочу віддавати))))І можливості такої немаю))) Зрозумійте, все це робитиметься згідно законодавства. Для європейців недоторканість приватної власності – принциповий момент – звідси вимога бодай в якійсь формі проводити повернення власності, тим у кого її відібрали або, це частіше, виплати державних компенсацій за неї (як це зробили в Угорщині). Ви подивіться по проблемі(Прибалтика, Польща, Румунія), аніж маячню якусь писати.

          • Моя ирония по поводу реституции связана с тем, что опыт показывает, что сколько не накладывай европейский опыт на украинские реалии, всё равно ничего путного не получается. Ибо менталитет и подход к делу у нас специфический.

            У нас в стране могут успешно только что-то забирать или за что-то требовать заплатить.
            Пример чуть из другой оперы, но тем не менее:

            Опыт Польши по люстрации мы уже сколько раз пытались применить? Майдан-2004, Майдан-2014 – “и шо?”

            Про реституцию тоже много раз кричали с самого начала незалежности – и…?

            Неприкосновенность частной собственности у нашего государства это не святое.

            Весь европейский опыт у нас упешно превращается либо в гудок, либо в пародию.

            Поэтому, реституцию в наших условиях не представляю. Даже если это вам кажется маячнёй. (К сожалению, Моисей и 40 лет может помогут и ещё моря крови)

      • от тільки не потрібно “малювати” те,що не написано

        якщо б виставити євреям рахунки і переліки того що ними “освоїно” (напишу так м’якенько) то Українці б були чи не найзаможніші в Європі!

        тому ,досить в тому числі і олігархам-євреям (замідте пишк не жидам) ДЕРТИ ШКУРУ З УКРАЇНЦІВ!

  • Якщо щось взяли, то ніби треба повернути.Але якось справедливості не відчуваю. Страшно це якось

  • Нехай Йосип Зисельс віддасть ті кошти, які він украв у євреїв, які виїзджали з України в 1990-1995 роках. Про ці кошти багато писав Вадим Рабинович, єврейська газета “ВЕК” та “Вечірній Київ”. Ці статті він може знайти в Київських бібліотеках та в МАУПі. Сам обікрав євреїв на 46 міліонів доларів, а тепер ще хоче українців намахати. Хай почитає статті американського єврея Шимона Бримана, який пише, що в армії Гітлера служило понад 150 тисяч євреїв. Хай до них і звертається за реституцією.

  • Вже залиште цю …..реституцію. Тоді і заводи і фабрики
    треба громаді віддати.

  • Люди , ви смішні , якщо ви стояли на майдані за
    євроінтеграцію , то значить ви стояли і за
    реституцію , бо це по законам Європи.
    Треба було читати цю ассоціацію.
    Прочитайте і знайдете там багато цікавого.

  • Отут дехто пише: євреї, українці. москалі,
    так я скажу , що ми всі родичі.
    Релігійні книги говорять, що колись було
    коло 100 людей , а від них ми всі і пішли.

  • Это как раз тот случай, когда евреи здесь не при чем. Да, они владели многим в Черновцах до 40-го года – община была большая и богатая, но это касается только Черновцов. Львовское “добро” потребуют поляки. Но требуют проводить реституцию не евреи и не поляки, а ЕС – закон у них такой. А вообще, это будет большой проблемой для Западной Украины. Но ведь именно здесь особенно велико желание ощутить крепкие объятия Европы. Не задохнуться бы…

  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи

    Останні новини