Звернення зборів буковинської громадськості з обговорення виконання бюджету міста за 2013 рік

17.04.2014

Ми, учасники громадського обговорення виконання бюджету міста за 2013 рік, звертаємося до депутатів Чернівецької міської ради та її виконавчих органів влади з пропозицією:

1. Забезпечити максимальну публічність міських фінансів, для чого:
1.1. Створити на офіційному веб-сайті Чернівецької міської ради рубрику «Фінанси міста», у якій публікувати рішення про бюджет міста та бюджети районів міста, офіційні звіти фінуправління про виконання цих бюджетів, рішення про виконання довгострокових та середньострокових міських програм соціально-економічного розвитку, результати громадських експертиз бюджету, інформацію про видатки цільового фонду соціально-економічного розвитку міста тощо.
1.2. Запровадити практику надання інформації фінуправлінням у розрізі тимчасової класифікації видатків.
1.3. Запровадження щорічного публічного звіту головних розпорядників коштів про використання бюджетних коштів міського бюджету у розрізі окремих закладів, які знаходяться в їхньому підпорядкуванні. Освітні заклади, установи охорони здоров’я повинні оприлюднювати звіт про використання бюджетних та спонсорських (батьківських) коштів на офіційних сайтах цих установ, а також в рубриці «Фінанси міста».
1.4. В обов’язковому прорядку залучати громадськість до обговорення бюджетного процесу в місті шляхом проведення щорічних бюджетних слухань або бюджетних обговорень. Запровадити практику розгляду на сесії міської ради рекомендацій бюджетних обговорень.
1.5. Забезпечити публічність тендерів та закупівель за кошти місцевого бюджету.
1.6. Затвердити нову редакцію Положення про громадські слухання у місті Чернівці з метою спрощення процедури їх проведення. Розробити та затвердити Положення про проведення громадських обговорень у місті Чернівці.
1.7. Запровадити практику щорічного проведення аудиту комунальних підприємств з метою визначення ефективності їхньої роботи.

2. Провести оптимізацію використання коштів місцевого бюджету для вирішення потреб громади у зв’язку з напруженою ситуацією з наповненням державного та місцевих бюджетів у 2014 році, для чого:
2.1. Запровадити практику скорочення видатків на утримання органів місцевого самоврядування пропорційно до скорочення обсягу фінансування видатків на виконання ними їхніх пововажень.
2.2. Активніше залучати інвестиції та проектні кошти для реалізації проектів у сфері ЖКГ, розвитку інфраструктури (в рамках Угоди про Асоціацію Україна-ЄС, операційні програми Україна-Румунія-Молдова, Україна-Молдова тощо).
2.3. Посилювати публічно-приватну партнерство між Чернівецькою міською радою та громадськими і благодійними організаціями міста з метою делегування останнім ряду повноважень міської ради.
2.4. Стимулювати створення органів саморганізації населення мікрорайонів, надаючи їм повноважень наглядових рад при школах, лікарнях та інших комунальних установах.

3. Робочій комісії з вивчення питання функціонування районних у місті рад розглянути один з варіантів реорганізації районних у місті рад:
3.1. Надання райрадам реальних повноважень та відповідних бюджетних ресурсів. Для цього провести чіткий розподіл повноважень між районними та міською радою шляхом підписання відповідних договорів та розмежуванням виконання стратегічних та поточних завдань.
Або
3.2. Ліквідувати районні у місті ради та створити на їх базі повноцінні ЦНАПи (центри надання адміністративних послуг), де б кожен мешканець району міг отримати весь спектр послуг, які надаються у міському ЦНАПі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини