Хто виживе у буковинській колотнечі?

17.04.2014

Автор: Сергій Воронцов

Власне, можна було б написати: хто виживе в українській колотнечі. Але для того, щоб зрозуміти це — направду треба бути генієм. 

Вже може тиждень чи два абсолютно не хочеться писати матеріалів критичного спрямування. Це все одно, що дорікати хворому: навіщо ж ти не застібав ґудзики, а тепер застудився і лежиш. А він конає.  Від дорікань абсолютно нікому не легше, ані хворому, ані тобі.  І ґудзики застібати пізно.   

Намагаюся  переважно спілкуватися із звичайними людьми. Не з депутатами, не з журналістами.  Це гігієнічно в якомусь сенсі. В сенсі психічної рівноваги. 

 Я спілкуюся із звичайними людьми, а у них менша політична мотивація. І вони не думають про клани, еліти, бізнес-еліти, масштабні плани Яценюка чи маневри Турчинова тощо.  У мене насправді такий контингент знайомих, що відділ соцзахисту позаздрить. Або малі, або старі, або мати-одиначки, або бюджетники – нехабарники. Або ще щось таке. Сусідка-пенсіонерка каже: зайшла в аптеку за ліками, а там – в півтора рази ціни, а їй здається чи ні, що без цих ліків вона не зможе жити. Саме жити. Скаржиться одинока мама (дитині трохи більше року) – не виплатили за дитину звичну тисячу гривень(точніше рятівну тисячу гривень), і в цієї ж жінки із зарплати( а вона примудряється десь працювати) зняли десять відсотків на озброєння.  З неї же. Вона прийшла домой – плакала.

Вчителька музичної школи розповіла про те, що перестали виплачувати надбавки. Тепер вчитель із багаторічним стажем і вчитель-початківець отримують однаково. Але не однаково багато, а однаково жалюгідно. Слухаю цих людей. Але не збирався писати: тому що знаю, всім похрєну, в голові революція, виглядають мої дописи  непатріотично, допомагати тим чи іншим – ніхто не буде. Хіба що люди, які поряд.  Не до того. Затягніть пояси, каже Арсеній Петрович, який взірцево-показово пересів із джипу на якесь скромне авто. Але особисто я від розчулення з цього приводу не заплакав.default

Але усі ці розмови підштовхнули мене до роздуму зовсім побічного – про закони виживання. Зокрема у політикуму. Ну й ще й остання прес-конференція Івана Мунтяна підштовхнула до них же)))

 Які чинники у нас зараз діють? Розум, вправність, непричетність? Або все ж таки належність до угрупування, яке може захистити свій вибір. Причому захистити у прямому сенсі цього слова:  руками, горлянками, міцними тілами, погрожуючими обличчями, за допомогою вправних бійців тощо. Якщо відбір відбувається за цією ознакою, то хто в цьому усьому виживе, очевидно.  Той, хто зможе зібрати найбільш впливове угрупування і нав’язати цей вибір усім решта. Здається, ці нові правила вже зрозуміли. До речі, показовою сьогодні стала прес-конференція Івана Мунтяна, де він повідомив, про створення ще однієї структури « Рух опору».  Це не ініціатива Мунтяна, це ідея Центру. Себто до Правого сектору і Самооборони додасться ще одна напіввоєнізована структура.1326898107_muntian_but Звісно, вона створюється для шляхетних цілей захисту батьківщини. Але я не знаю жодного напіввійськового, напівполітичного угрупування, яке б створювалося для нешляхетних цілей.  Просто вони якісь багатоцільові))) ЯК з’ясовується трохи пізніше.  Ми бачимо, що цих угрупувань вже декілька: Правий сектор, мабуть, найбльш відомий, але насьогодні і найбільш стриманий, «Самооборона» використовується у різного роду політичних акціях( на Буковині, здається, вона найбільш активна), є більш дрібні. Тепер щось подібне буде і у Тимошенко, щоб і вона не почувалася беззахисною без такої “групи підтримки”, а її прикладу послідують мабуть якісь інші впливові політики, які теж захочуть мати своє. І, очевидно, це стає суттєвим чинником для вирішення багатьох питань. Вирішальним. Особливо, коли йдеться про реальні посади. І так воно зараз є, в дуже багатьох випадках. До речі, ймовірно, скоро ми зясуємо, що за ці послуги із героями треба розраховуватися. І не так гривнями, як посадами. І нас чекатимуть ці нові кадри, які здобули своє право у цих пікіровках.   Тож виживе найсильніший. За Дарвіном. Шкода, що Дарвін досліджував тваринний, а не людський  світ. А чи виживуть у цих умовах різні мами, пенсіонери та ботани-бюджетники, які прнципово не беруть хабарів – не поручуся, а тим більше, якісь хворі, яким пощастило хворіти саме в цей піднесений і натхненний рік.  І це правда. Втім надій на певний позитив все ще не полишаю.  Чомусь…

 

Нота бене. Сильні чомусь не люблять, коли їх не люблять. Мабуть тому, що це єдина річ, яка не дається силою.  А ті, що стоять «за правду»,  тим більше не люблять, коли їх не люблять.  Тому що це позбавляє їх сенсу їхньої гарячкуватої діяльності. Але все це справді важко полюбити. Неможливо. Як кожне життя за Дарвіном. 

1242586503_1-1

Коментарі
  • шеф-редактор, как обычно, мыслит “посадами”. Серый, да расслабься ты, перестань вертется в кругах тех, кто тебе платит, стань проще – и к тебе потянутся люди, а не посады.

  • зянягнути пояси, як казав нам премєр, в согоднійшній ситуації в країні, треба. Немає куди діватись. Біда, шо нам, тим же пенсіонерам, педагогам, чи молодим мамочках, буде відчутніше оте затягування пасків, ніж державним мужам. Це правда! Те, що Тимошенко, під час кампанії, вирішила утворити Рух, аби хоч якось допомогти нам, а особливо на іншому кінці країні, це все лише на наше з вами благо. Якщо ми діятимемо разом, активно, то вижемо, безумовно виживемо!!

    • Максим, Вы что-нибудь кроме агиток читаете? Народное творчество вроде “покы товстый схудне – худый здохне” Вам знакомо? А ведь актуально, как никогда. У кого то пояс затягивается на необъятном чреве, а у кого то, как говорится, на шее.
      И корпоративные частные армии никогда не создаются для чьего бы то ни было блага, кроме блага именно этих, конкретных корпоративных структур. Тут как нигде проявляется двоякий смысл традиционного – “кто платит, тот и заказывает музыку”. Поскольку платим, в конечном итоге, – “мы”, а музыку заказывают и наслаждаются ей – “они”. Такие дела..

  • Так в статье как раз и говорится об общении с простыми людьми. Как они должны расплатится
    со своей тысячи за то, что кто-то силой занял
    посады.

  • Максим, що ви і ваші родичі, повинні затягувати пояси,
    щоб хтось жирів , роздїжджав по курортам, а хтось
    вмирав зарано без ліків, щоб страждали діти?
    Думайте. Це затягування поясів на совісті тих,
    хто прийшов до влади і не вміє працювати.

  • А, власне, навіщо затягувати пояси? Це ж попередня влада, словами нинішньої, розкрадала половину бюджету. Прийшли ж типу чесні і не злодії. Тобто, реальний бюджет має вирости у 2 рази. Чи ні? Крали і будуть красти? Мимоволі вони себе здали:-(

  • Так воно і є, нажаль не всі це розуміють, будуть вмирати, благословляючи тих, хто їх обкрадує.
    Що це таке?

  • Да, “в статье говорится”. А в жизни сайт финансировался и финансируется хозяевами, которые мыслят “посадами”, и шеф-редактора такими же категориями мыслить заставляют. Скажете нет? И сайт процветает благодаря бешеной популярности и рекламе? Не смешите. Серёга отрабатывает деньги хозяев, а задача от них – мочить вчерашнюю оппозицию-сегодняшнюю власть, по любому поводу, даже если за уши тему притягивать, как вот эту.

  • Андрюха, вы сейчас с кем разговаривали?
    Ваш комент никак не связан с содержанием
    статьи.
    Вы чьи деньги отрабатываете?
    Реально народу невыносимо просто существовать
    при таких ценах. Причём тут сегодняшняя или вчерашняя? Народ это как то мало интересует.
    В аптеках, магазинах цены – народу кранты.
    Вам что безразлична судьба народа?

  • Зачем считатать сколько заработал Сергей. Заработал и молодец , при том что статья правдивая . Андрей ,вы явно обижены на что-то . Самое смешное , что есть люди каторые верят в новую власть . Люди , очнитесь , вашими руками и жизнями один клан сверг другой . Да , было тяжело жить , но теперь вообще не выносимо . И лучше в ближайшее время не будет . Присмотритесь что происходит , люди каторые всю жизнь пили, грабили и убивали теперь учат нас жизни . Куда мы идем?

  • Коли все робиться силою, а не за законом –
    ми втрачаємо країну і самих себе.
    Як би комусь
    не хотілося почувати себе переможцями, але це
    МИФ.

  • Я бы хотела такого руководителя, чтобы ему интересны были люди, их дела, жизнь.
    Чтобы все вопросы он пропускал через себя, через
    свои эмоции. Был простым и талантливым , чтобы
    показывал свои доходы и расходы, чтобы ему нечего
    было скрывать от народа.

  • “революція гідності” почалася зі ставання на коліна в прямому і переносному сенсі. В чьому ж гідність, коли всі незабаром лишаться з голим задом? Чим пишатимуться? Тим, що він дуже український?
    А що до автора, то він як би хотів, міг би продатися. Але в нього є своя громадянська позиція, своя думка і погляд на буття.

  • Мне стыдно, когда я вижу, как майдановцы берут
    печенье из рук Нуланд.
    Мне стыдно смотреть на стариков, нищих, больных, никому не нужных. Их труд был украден и продан,
    а теперь их выбросили на свалку умирать.
    Это преступление . А наказание должно последовать.

  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи