Спільна заява чернівецьких журналістів

16.04.2014

ЗАЯВА
розширеного спільного засідання правління Чернівецької облорганізації НСЖУ та Чернівецької міжредакційної первинної організації Незалежної медіа-профспілки України

Звертаємось до журналістської спільноти: проявити максимальну згуртованість і солідарність у зв’язку з подіями в Україні останнього часу. В умовах неприхованої агресії та інформаційної війни з боку Росії, посягань на державний суверенітет, цілісність і незалежність України, сепаратистські дії окремих політиків та політичних сил, – об’єктивно, зважено, на випередження висвітлювати суспільно-політичні процеси, не допускати антиконституційних публікацій та висловлювань.

Давайте використаємо шанс, який дала історія щодо утвердження реальної демократії в нашій державі та подолання корупції, – для очищення ЗМІ від тиску, «джинси», халтури.

Зважаючи, що дотримання засобами масової інформації та журналістами професійних принципів та етичних норм стає особливо актуальним під час виборчих кампаній, – вважаємо неприпустимим – таким, що порушує норми чинного законодавства про інформацію та журналістську етику, – розміщення у ЗМІ замовних матеріалів без означення, під прикриттям аналітики, включення таких матеріалів до інформаційних програм, прихованої політичної реклами.

Закликаємо керівників ЗМІ, журналістів раз і назавжди подолати традиції влади та політичних партій, які в різний спосіб намагаються використати ЗМІ, примусити служити їм, а не інтересам суспільства та громади. За будь-яких обставин пам’ятаймо, що головне завдання ЗМІ – інформувати: об’єктивно, неупереджено, збалансовано, дотримуючись конституційних норм.

Взявши до уваги, що, прикриваючись Майданом та Українською Революцією, дехто намагається використати демократичні зміни, які відбуваються у нашій державі, на догоду своїм інтересам, заявляємо про неприпустимість втручання у редакційну політику та процес підготовки журналістських матеріалів, погроз за професійну діяльність.

Звертаємось до громадськості – адекватно і цивілізовано реагувати на дії журналістів, які працюють в рамках чинного законодавства. При цьому наголошуємо, що робота деяких представників професії вимагає правової оцінки. Громадськість може ініціювати такі процеси, але кадрові питання мають вирішуватись цивілізовано,у законодавчому полі. Нагадуємо, що будь-які дії стосовно ЗМІ та журналістів, у тому числі примусові кадрові зміни, чинне законодавство трактує як тиск на ЗМІ, особливо у виборчий період. Закиди щодо змісту публікацій розцінюємо як прямі спроби запровадження цензури.

Вимагаємо від правоохоронних органів відповідного реагування на факти перешкоджання журналістській діяльності будь-якими особами, незалежно від їхньої партійної приналежності.
Враховуючи, що у суспільстві давно визріла тема реформування ЗМІ: роздержавлення, зменшення залежності від власника (засновника), дотримання стандартів свободи слова та цивілізаційних демократичних норм, – звертаємось до НСЖУ, Комітету з питань свободи слова та інформації Верховної Ради – пришвидшити процес роздержавлення друкованих ЗМІ в Україні та створення суспільного телебачення і радіомовлення. Вийшовши із співзасновників державних (комунальних) ЗМІ, влада може співпрацювати з ними на договірних засадах у висвітленні своєї діяльності, а оцінку роботі ЗМІ даватиме читач (слухач, глядач) за рівнем творчості та професійних стандартів.
Запевняємо, що обласні організації НСЖУ та НМПУ жорстко реагуватимуть на всі факти перешкоджання журналістській діяльності, надаватимуть журналістам правову підтримку та поширюватимуть інформацію про противників свободи слова.

Чернівецькі обласні організації НСЖУ та НМПУ

Коментарі
  • Цікаво, чи підписалися під цим зверненням Сулима

    та його “кращий друг” і любителів бомбонів Кобевко?

  • Самі чесні і порядні у нас журналісти на Буковині – це Кобевко, Зарайський, Загайський і Чорней, за бабки на бонбони любу джсинсу опублікують. Продажні брехуни і маніпулятори. Не прикривайтесь лише ніякими публічними заявами і зверненнями, бо люди не сліпі і не дурні. За бабки ви тата з мамою продасте. Пігмеї!

  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи

    Останні новини