Позачерговий фарс у облраді

20.02.2014

 

 

АВтор: Святослав Вишинський

 

Плюнь в карти!

«Пропала грамота»

 

Позачергова сесія Чернівецької обласної ради посіяла сумніви у психічний та розумовій адекватності деяких місцевих політиків. У всякому випадку, більша частина дискусії в сесійній залі протягом кількох годин точилась навколо питань, смисл яких раціонально пояснити неможливо.  

 

Дійові особи

 

13575Головними героями події, яка, через блокування Будинку з левами по вул. Грушевського, 1 активістами «Правого сектора», ледь не перетворилась на трагікомедію «Гараж», цього дня стали одночасно і депутати, і «представники народу», які зайшли в залу і періодично вигукували гасла, дратуючи і політиків, і журналістів. З великими труднощами і тільки після погроз від людей у масках було зібрано кворум – депутатів від Партії регіонів обвинувачували в саботажі сесії, але чомусь мало хто звернув увагу на відсутність і ряду чільних опозиціонерів.

 

Серед дійових осіб у залі: «регіонали» Михайло Папієв, Михайло Гайничеру, Георгій Галиць, Олег Унгурян, Микола Харабара, Михайло Бауер, опозиціонери і псевдо-опозиціонери Ярослав Курко, Микола Салагор, Михайло Павлюк, Назар Горук, Андрій Білогорка, Валентин Маніліч, Віталій Ткачук, представники партій і громадських організацій, координатори «Правого сектора» Микола Яковлев і Артем Маловажний, голова УМВС Олександр Демидов. Були відсутні лідер місцевого «Правого сектора» Володимир Рясов, шеф-редактор революційної газети, представники Президії Народної ради Іван Мунтян і Віталій Мельничук, запрошені народні депутати і прокурор області.

 

Акт перший, але не по порядку

 

В цілому подія справляла враження театру популізму – зокрема, по частині висловлення недовіри голові ОДА Михайлу Папієву. Адже було давно оголошено, що і він сам, і його заступники Георгій Галиць та Олег Унгурян уже «відставились», підтвердивши це і виступами з трибуни. Тим не менше, на наполягання Ярослава Курка присутні вирішили «помахати кулаками після бою», ще раз проголосувавши за недовіру посадовцю. Олег Унгурян виступив із заявою, що голосувати «за» не буде, у відповідь отримавши хорове скандування «Ганьба!» і прокльони розлюченого натовпу. (А вам слабо?)

 

Тим не менше, Михайло Папієв, користуючись обтічними фразами про «збереження миру» і т.п. з трибуни закликав однопартійців підтримати рішення та підкреслив, що сам голосуватиме за недовіру собі. Перша спроба невдала. Друга також. Голосування поіменне – тих, хто голосував «проти», попросили підвестись. Серед них несподівано опинився Віталій Ткачук, якого присутні «речники народу» голосно послали «співати». Найбільше виділявся пенсіонер, який до болі нагадував персонаж кінофільму Георгія Данелії «Я шагаю по Москве» («Я контуженый! Я чего угодно могу тебе сделать – мне ничего не будет»). ВІдео.  Тут трохи можна перепочити. Пояснення контузії   з 1хв.40 сек. відео Посилання (http://www.youtube.com/watch?v=91dGzlyjrqg&feature=player_embedded)


Нарешті, з третьої спроби рішення було прийнято: «за» – 55, утримався 1, 3 не голосувало.

 

Ліричний відступ

 

Було вельми дотепно споглядати, як усміхнений Артем Маловажний намагався кілька разів зловити у Президії погляд Михайла Папієва і показати йому «зігу» (або «римський салют», як він його називає). Особливо на тлі того, як Партію регіонів із натовпу кілька разів обзивали «партією СС» і просто «фашистами».

 

Акт другий, але в порядку логіки

 

З рахунком 51 «за», 2 утрималось і 5 не голосували було прийнято рішення про делегування всієї повноти крайової влади Чернівецькій обласній раді – (тире) Народній раді Чернівецької обл. Георгій Галиць натякнув: у залі приймаються не правові, а політичні рішення, однак фракція Партії регіонів, дотримуючись попередніх домовленостей, голосуватиме результативно. Ярослав Курко логічно відповів: як діяти в законний способ в умовах, коли законів не дотримується сама влада? Висновок: керуючись принципами Конституції, передати владу народу. В мене тільки виникло запитання: чому тоді сесія, а не одразу ГКЧП?

 

Пояснень того, яким чином розмежовуватимуться повноваження Чернівецької обласної ради і Народної ради, ніхто не озвучив. І якщо сенсу дотримуватись процедур і законів у форс-мажорних обставинах політичної кризи немає, то який зміст зберігати фасад, а не зайнятись справжнім революційним чином? По великому рахунку, все це можна описати як намагання легітимно голосувати за завідомо нелегітимні питання. Як наслідок, було також прийнято рішення про заборону на території області КПУ і Партії регіонів.

 

При цьому ніхто не спробував пояснити: якщо «регіонали» ніхто і звати і їх ніяк, тоді навіщо було вимагати їхньої присутності на сесії? Напевно, заради забезпечення правових умов для абсолютно неправових рішень – котрі скасує перший же районний суд міста Чернівці як такі, що суперечать букві і духу чинних законів. Що нагадало виступ голови Чернівецької УНА-УНСО Остапа Бойка на горезвісному Форумі громадських організацій в Народному домі 20 січня: «Ми граєм з шулєрами. …Тут присутні шулєри, з якими ми далі починаєм грати в карти». Опозиція сідає з ними за один стіл.

 

Акт третій, найцікавіший

 

папиевМихайло Папієв несподівано пішов у наступ із пропозицією скласти депутатські повноваження і через місяць піти на вибори. У відповідь масоване скандування «Банду геть!» Тим не менше, ідею підтримав позафракційний депутат Назар Горук у форматі саморозпуску обласної ради та участі в наступних виборах не лише партій, але й громадських організацій та об’єднань (теза, озвучена ініціативою «Рідне місто» 8 лютого). Михайло Павлюк і Микола Салагор виступили проти, Георгій Галиць – «за»: «Саморозпуск – це гідний фінал».

 

У суперечку втрутився представник фракції «Батьківщина» Георгій Козьма, звинувативши Назара Горука в непослідовності і «чистому піарі». Нарешті, «золоте слово» сказав депутат фракції «За Батьківщину» Віталій Захарюк: «Їм вигідно (sic) провести перевибори». З чого стало ясно, що законним шляхом опозиція владу в обласній раді взяти не зможе. І ні на йоту сама в це не вірить. Адже є певна логіка: небажання грати по-чесному з нечесним партнером зрозуміле. Питання лиш у тому, навіщо взагалі починати гру – завідомо перетворюючи її на політичну виставу.  Історична аналогія.  Відео з 5 хвилини рекомендуємо.

 

Післямова

 

Після сесії під стінами обласної ради мітингувальники спробували влаштувати тим, хто виходив з приміщення, «коридор ганьби». «Ганьба!» скандували всім без розбору, в т.ч. журналістам та представникам опозиції. Якийсь дідусь радісно вигукнув: «Вони покаялись!» 

 

Коментарі
  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи

    Останні новини