Народна рада висловила занепокоєння і пообіцяла захищати

03.02.2014

Народна рада Буковини видала ще один документ. І знов таки незрозуміло, яку він має силу. І які повноваження Народної ради? Ким вони окреслені і де? Нещодавно Народна рада оприлюднили список своїх членів: це тридцять депутатів різного рівня. Яким чином вони були призначені? Яка процедура прийняття рішень тощо? Хто прописав цю процедуру? Для звичайного мешканця, який співчуває подіям на Майдані– цього питання не існує. Він вважає, що ці незнайомі, чужі йому люди представляють саме його інтереси. Насправді, це питання цікаве. Тому що державний механізм – це баланс сил, які контролюють одне одного. Хто контролюватиме Народну раду? Якщо обійтися без спекулятивних гасел, на кшталт народ. Тому що народ займається своїми справами. У народу купа справ. Потрібен відповідний орган.
Зрозумілі прагнення людей, які хочуть позитивних змін, яким багато що набридло але…. Яке майбутнє у народних рад? Чи перетиснуть вони ту більшість депутатів, які обрані на останніх виборах. І, власне, навіть якщо перетиснуть, що з того? Яким законодавством передбачені ці ради. Хто їх призначає, в який спосіб? Всього лише кілька цих питань, на які відповідей бути не може. Тому що відповідного законодавства звісно немає. Перехід влади на місцях, непідлеглість центральній владі – звичайний сценарій для революцій, але на жаль, найбільш руйнівних революцій. Сподіватиметься, що нас цей сценарій омине. Тепер щодо документу. У Ньому народна рада пише про активістів, які брали участь у подіях під ОДА, або є така підозра. Ситуація цікава. Цікава для спостерігачів, а для учасників надзвичайно нервова. Відкриті кримінальні справи, молоді люди під слідством. Тепер питання. У разі перемоги Януковича у цьому конфлікті, а буває ж різне, чи є реальні важелі впливу у народної ради на прокурорів і т.д.? Ми бачимо, що тактика влади змінюється. Організаторів у цьому випадку не чіпають. Шукають помітних виконавців. Чи захищатимуть їх прореволюційні чиновники? До речі, запитання ще простіше. У  опозиціонерів є діти. Чому вони їх не запрошували на мирний мітинг? А запросили чужих дітей?  Можливо, хтось  скаже:  таке запитання – спекуляція. Нехай тішаться цією думкою.  Сам документ:

НАРОДНА РАДА ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

№ 01-10                                                                                                                           01лютого 2014р.

Заява Народної ради Буковини

У зв’язку з тиском у Чернівцях на громадських активістів, на громадян, які скористалися невід’ємним конституційним правом на мирний протест, Народна рада Буковини звертається до силових структур краю з закликом до неупередженого, об’єктивного та всебічного вивчення ситуації, яка склалася 24 січня 2014 року навколо будівлі, де розташована обласна рада.

Народна рада Буковини висловлює занепокоєність непоодинокими випадками недопущення до робочих місць учасників й запрошених до роботи на сесії обласної ради – депутатів обласної ради, народного депутата України,  перешкоджання роботі   журналістів, які   намагалися потрапити до сесійної зали в  цей  день. Сподіваємося, на об’єктивну оцінку цих очевидних правопорушень найближчим часом. Також Народна рада стурбована тим, що перевірки, допити та обшуки щодо подій того дня застосовуються до учасників мирного протесту.

За рішенням Шевченківського районного суду вчинили обшук і викликали на допит трьох юнаків: Романа Пасічника, Віталія Молодяна та Артема Маловажного. Артема Маловажного перевели у статус підозрюваного у вчиненні кримінального злочину згідно ст. 294 ч.1 КК України. Це передбачає покарання за активну участь у «масових заворушеннях, що супроводжувалися погромами» – від 5 до 8 років тюремного ув’язнення.

Була спроба слідчого допитати журналіста, шеф-редактора газети «Час» Петра Кобевка за цією ж статтею тоді, коли він разом з депутатами прийшов до приміщення обласного УМВС підтримати юнаків та з’ясувати обставини й підстави їх затримання. Кобевко відмовився давати будь-які покази і відповідати на будь-які питання без присутності адвоката та без наявності офіційної повістки. Є інформація, що тоді ж відбулося термінове засідання Шевченківського суду, на якому прийнято ухвалу Іменем України провести обшук за місцем проживання журналіста.

Тиск силовики застосовують і на Івана Попадюка, депутата Новоселицької райради. Перелік цих фактів дає підстави припускати, що місцеві силові структури розглядають ситуацію 24 січня однобоко.

Попри це, Народна рада сподівається, що наші зауваження будуть враховані, як і невід’ємне право на мирний протест, яке закріплене в Конституції та в гарантіях на яке неодноразово запевняло керівництво держави загалом та силових структур зокрема. Народна рада Буковини застерігає прокурора, суддів і міліціонерів не піддаватися спокусі карати мирних активістів та журналістів.

Також звертаємося до все ще легального, хоча й такого, що втратив народну довіру, голови ОДА Михайла Папієва: Ваші спроби керувати процесом мають суперечливий характер і не демонструють бажання політичного діалогу, а спроба переглянути здобуті громадянами права і свободи виглядає як випробовування мирного терпіння народу і може призвести до негативних наслідків.

Ми захищатимемо мирних людей і їхні законні права, не дамо нікого залякати. Кожному, хто піддається допитам, обшукам чи тиску через участь в мирних акціях протесту, буде надана правова допомога. Ми не допустимо свавілля в нашому краї! Верховенство права і закону – фундамент демократичної держави, ми готові ці принципи захищати і надалі!

  

 

Коментарі
  • Я дико извиняюсь, а ДВЕРИ АВСТРИЙСКИЕ обещанные Бурбаком уже сделали?

    • обещать – не значит жениться.. Это же Бурбак. Что вы от него ждете? Честности?… Выполнения обещаний?…Чувства долга?!
      У него на лице все написано.
      Помните, как у Цицерона? Лицо – зеркало души.
      Те, кто много обманывают, стараются казаться честными людьми.

      Всмотритесь попристальней в его лицо, иллюзии исчезнут.

  • Правильно, в державі верховенство права і закону-
    це основне. Закон обовязковий для всіх. ЯК тільки
    ці ” юнаки” стали учасниками руйнування і блокування ОДА і загрожували життю їх робітників-
    вони вже громадяни, які відповідають за свої дії
    по закону.
    Про який народ ви кажете, про цих молодиків?
    В місті 250000 мешканців, а там було від сили
    1 тисяча.

  • Може цих юнаків ви і надалі будете направляти на якісь злочини, а потім -“онижедети”, так сідайте поруч
    на лаву підсудних.

    • почему люди говнюки?! Говнюк как раз ваш любитель бомбон. Говнюк,потому что ради денег готов лгать всем. Сеять зло и разруху. И он делает это много лет. Так что говнюк со стажем.

  • Якби в твій будинок вломилися, тобі б це сподобалося? Побіг би в міліцію.
    Ніхто не радіє, але треба відповідати за злочини.

  • Павло ГЛАЗОВИЙ
    БУНТАРСТВО
    Оточили ситі свині велике корито,
    їдять, сопуть та хрумкають смачно, працьовито.
    І підсвинок до корита хотів би пролізти,
    але свині не пускають, не дають поїсти.
    Поштовхався він позаду, відбіг до загати
    і став свиней ненажерних гостро викривати:
    – Дармоїди безсоромні! Кендюхи! Барила!
    Та коли ж почервоніють чорні ваші рила?
    І сказав своїм підлеглим головний кнуряка:
    – Пустіть його до корита, нехай не патяка.
    Розступились, пропустили крикуна малого.
    Час минув – і нині страшно глянути на нього:
    Розжиріло, знахабніло – куди твоє діло!
    Молоденьких бунтариків десятьох заїло.
    Тож, буває, дехто правду чеше всім відкрито,
    лиш для того, щоб пропхати рило у корито.

  • В котре Бурбак і Ко скориставшись ситуацією наробили шуму, пропіарились та підставили дітей, зараз доречі це дуже модно і зручно прикривати свої темні справи і тили дітьми та несвідомою молоддю. Напевне у світлі останніх подій що мали місце у Міській Раді та ОДА горе опозиціонерам слід сідати за наукову працю під назвою “політична педофілія” та вводити такий термін у посібники дій опозиції. Їм не звикати робити щось на кшталт цього.

  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи