Українське вино на межі зникнення ― виноробів покинули напризволяще

20.12.2013

thumb-bb2ec64052ab6128ae52e02513312ebcВітчизняні виробники винної продукції переживають кризу, вихід з якої можливий лише за підтримки держави.

Причиною усіх проблем українського виноградарства і виноробства є відсутність фінансової та адміністративної підтримки з боку держави. Враховуючи специфіку вирощування виноградної ягоди і виробництва вина в промислових масштабах, ці галузі не можуть розвиватись без сприяння держави. Про це  «Агравері» розповів Сергій Михайлечко, директор асоціації «Виноградарі та винороби України» (АВВУ).

«Варто відзначити що оборотність коштів у виноробстві становить не менше 6 років. Тож виноградарям и виноробам вкрай необхідна система фінансової підтримки. Ситуацію, що сьогодні склалася в Україні стосовно вітчизняного виробника винної продукції, можна назвати «антивинною». Компанії не можуть розраховувати ні на державу, ні на власні сили, ― сказав пан Михайлечко.

За його словами, винороби були б не проти отримати необхідні кошти в кредит, але в Україні немає вигідного бізнес-кредитування, а інвестування в українське виноробство ― дуже ризикована справа.

«Уявіть: для закладки 1 га винограднику потрібно не менше 10 тисяч євро, додайте вартість обладнання для переробки винограду та виробництва вина, що коштує від 50 тисяч євро за одну одиницю. Далі вироблене вино потрібно розмістити на полицях супермаркетів, що являє собою окрему величезну статтю витрат: за “вхід” однієї асортиментної позиції необхідно сплачувати до 10 тисяч євро», ― додав директор АВВУ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини