У Києві назвали найкращого письменника України

16.12.2013

1333106У п’ятницю, 13 грудня, у Києві відбулася урочиста церемонія нагородження лауреата Літературної премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського 2013 року. Одну з найвпливовіших премій у галузі літератури цього року отримала Таня Малярчук. Міжнародне журі, до складу якого увійшли представники польської та української спільнот, вибрало трьох найбільш гідних претендентів з 25, заявлених українцями в довгому списку. Крім Тані Малярчук, у фінал премії пройшли Андрій Бондар та Остап Сливинський. Сама автор не змогла бути присутньою на нагородженні і дізналася про перемогу по телефону від голови журі – директора Польського Інституту в Києві Ярослава Годуна.

 «Я не можу фізично зараз бути з вами, але всією душею і серцем я з українцями!» – сказала Малярчук.

 Крім нагороди в 3 тис євро від Польського Інституту, переможниця отримала можливість піврічного стажування у Польщі у рамках стипендіальної програми міністра культури і національної спадщини Республіки Польща GAUDE POLONIA.

 «Вибір нинішнього лауреата став дуже цікавим і важливим для сучасної української жіночої літератури, – підбив підсумок директор Польського Інституту в Києві ЯролавГодун. – І такий вибір ще раз підкреслив  що Таня Малярчук залишається не суто українською, а європейською письменницею».

 Таня Малярчук народилася 1983 року в Івано-Франківську, закінчила Прикарпатський університет імені Василя Стефаника, за фахом – український філолог. Довгий час жила в Києві, працювала на телебаченні, зокрема, в програмі журналістських розслідувань “Попередження” з Миколою Вереснем. Зараз живе у Відні. Автор п’яти збірок короткої прози і одного роману. Також друкувалася у виданнях Березіль, Четвер, Критика, ШО. Оповідання й есе перекладені польською, румунською, німецькою, англійською, російською та білоруською мовами. Літературна премія імені Джозефа Конрада-Коженьовського була заснована в 2007 році Польським Інститутом у Києві за партнерства Національного центру культури у Варшаві з метою підтримки молодих українських літераторів. Кожні два роки премія присуджується українському письменнику віком до 40 років. За аналогією з Нобелівською – не за конкретний літературний твір, а за послідовну реалізацію творчого шляху, інноваційність форми, руйнування стереотипів та універсальність послання.

Повідомляє Корреспондент.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи