Особливості керування революційними загонами

09.12.2013

Автор: Святослав Вишинський

Більшість чернівчан підтримують «революцію» пасивно, сигналячи в клаксони і справно відвідуючи робочі місця. Фактично на вулицях тільки студентство, і то далеко не все: «збірна солянка» нечисельного громадського активу, яке хоч трохи розбирається в ситуації, і більшість, яка «скаче» і танцює в силу особливостей етнічного походження. У неділю, 1 грудня, в очах людей читалась тривага – сьогодні вже читається безпечність. Кривавий розгін 30 листопада їх нічому не навчив. «…Ти будеш неприємно вражений натовпом, знахабнілим від безпеки і від неї дурним».

З такими революціонерами можна швидко стати реакціонером. Важко прогнозувати успіх цієї «революції», якщо на загальний страйк не вийшла навіть більшість киян. При тому, що і Уряд, і Президент дали чітко зрозуміти, за кого вони нас мають, і що на поступки від влади годі чекати, опозиція і протестуючі перебувають у якомусь незрозумілому очікуванні «покращення». Тоді як репресивна машина вже ввімкнулась: один за одним відбуваються перші арешти.

Дехто не розуміє, що страх перед рішучими діями зараз – обернеться рішучими репресіями потім. Будуть саджати за кожну вибиту шибку. «У боксі багато умовностей. Тому, українці, захоплюйтеся Кличком, але не беріть з нього приклад: їх таки треба добивати. Завжди». (Дмитро Корчинський)

Спілкуючись із бюджетниками в Чернівцях вражає той факт, що ніхто не зголошується на страйк, але всі чекають міфічного сигналу згори – від влади, напевно. Яка сама має дозволити себе скинути.

В Чернівецькому національному університеті це питання вирішили іще шляхетніше: акції – підтримати, на навчання – ходити. Нещодавно ж страйковий комітет оприлюднив правила для мітингувальників, достойні цитування: «1. Не порушуйте правила дорожнього руху (ходіть тротуарами, переходьте дорогу на зелене світло і т.д.). 2. Не блокуйте рух транспорту. 3. Не блокуйте адміністративні будівлі. 4. Вигукуйте лише обдумані гасла до 22.00. 5. Використовуйте національну символіку. 6. Не вживайте алкогольні напої. 7. Не провокуйте конфлікти. 8. Не пошкоджуйте громадське та приватне майно. 9. Не смітіть». У мене запитання: чому останнім пунктом не написано: «10. Не страйкуйте і не бойкотуйте чинну владу»? Пародія протесту. Їх будуть бити гумовими кийками, а вони бояться ходити на червоне світло.«Не митингуй, не совершай ошибку».

І хоча ряд організаторів Евромайдану в Києві, як то Єгор Соболєв, відкрито закликали до блокування вулиць як запоруки успіху всієї справи – і в столиці, і на місцях нічим не пояснюваний страх і цензура в головах. Рішучих дій настільки бояться і організатори, і протестувальники, що говорити про яку-небудь «стихійність» виступів узагалі не доводиться. Танцями революції не робляться. Але ми просто приречені танцювати.

Після деяких інцидентів я всерйоз починаю вірити владі, яка каже, що студентами маніпулюють. Тому що молодь справді нічого не тямить і практично не здатна до дієвої самоорганізації. Виключення тільки підтверджують правило. Як і мої польові спостереження та експерименти.

2 грудня з парою знайомих майже випадково долучились до колони протестувальників, котра рухалась із Центральної закликати студентів чернівецьких навчальних закладів приєднуватись до загального страйку. Висновки: колоною, як і її головою, не складно маніпулювати. Переконати рухатись чи не рухатись у потрібному напрямку людей, яких бачиш уперше в житті, реально в межах кількох чітко сформульованих реплік. В окремих випадках група осіб за попередньою змовою і без жодних слів – просто показує приклад. Якому на протязі декількох хвилин пасивно слідують інші.

Будь-який провокатор має змогу втертись в авторитет і вирівнювати маршрути – в його ролі я себе кілька разів і мав нагоду відчути. Через деякий час дехто з протестувальників самі запитували про те, куди йти і що робити далі. Не менш показовими є і речівки, які, при влучному формулюванні, не тільки легко навіюються тут і тепер, в окремо взятій ситуації, але швидко поширюються і далі бездумно відтворюються учасниками протестів при будь-якій іншій нагоді. Цілі словесні шаблони перетворюються на меми – і це дуже нагадує Помаранчеву революцію 2004 р.

Доля ірраціоналізму, звісно, необхідна складова роботи з масами, але неможливо збагнути, коли ірраціоналізмом просякнуті і більшість студентських «польових командирів». І ця безвідповідальність злочинна: вони вивільняють нішу для провокаторів. Усі ці речі можливі тому, що учасники акцій не мають ні плану дій, ні організаційної мережі – що стосується не лишень студентів і громадських активістів, але й партійних функціонерів.

Головна ж проблема, об яку може обламатись «революція» – відсутність волі і маршруту до перемоги. Якщо опозиція закликає громадян на вулиці, то вона повинна дати їм наступальний план дій – і це необов’язково пряме насильство. Досвід Евромайдану та ін. акцій протесту доводить, що пасивне овече стояння у кращому (sic) випадку закінчиться тим, чим закінчилась ніч на 30 листопада на Майдані Незалежності. В гіршому – безкровним розчаруванням. Якщо політики і громадяни до цього не готові – не слід узагалі виходити на вулиці.

Коментарі
  • Стаття сподобалася, але з основними положеннями не
    згоден . Страйковий комітет Університету оприлюднив достойні і безопасні правила для мітингувальників.
    Батьки своїх дітей послали вчитися, а не підставляти свої голови за чиїсь інтереси, чи піти під суд.
    ЯК ми знаємо з історії : революція міняє тільки на гірше. Вибори, реформи – це друга справа.

  • Нафіг той страйк. Вони всі були при владі,
    їх робота показала, що вони не годні
    керувати країною. Люди їх не виберуть,
    так вони задумали революцію, щоб
    дірватися до влади. А Кличко битий
    в голову багато разів, а тому йому
    потрібен спокій.

  • Египет в своё время подписал ассоциацию с ЕС.
    События дальше:военные силой свергли президента,
    который был избран народом. Уже не первый месяц
    люди выходят на протест. Для разгона
    многотысячной акции протеста власть применила
    дубинки, слезоточивый газ и даже танки.
    Почему Европа молчит? Это им неинтересно уже.
    Египет открыл свой рынок для неё, всё остальное
    проблемы граждан.
    А студенты раньше жили на 1 доллар, теперь на полдоллара.
    От УКРАИНЫ ЕС НУЖЕН ТОЛЬКО ОТКРЫТЫЙ
    рынок, они не собираются нас принимать к себе
    в союз.

    • Кроме Египта можно поинтересоваться – как живется в Болгарии, Греции, Португалии, Румынии…
      Студентам стоит поинтересоваться уровнем бзработицы среди молодежи в ЕС.
      Еще студентам нужно уяснить: в западных странах человек живет по принципу каждый сам за себя. Где каждый сам кузнец своему счастью. А наши коммунистические лозунги : “все равны”..”один за всех…” это миф.

  • Вспомните притчу о мальчике-пастухе, который кричал “волки!”… Вот оппозиция и есть тот самый мальчик.
    Люди давным-давно убедились,что к власти рвутся самые шустрые. Те, кто лучше всего умеет работать локтями. Слова лозунгов не действуют,глядя на “худые” щеки оппозиционеров.
    Поэтому у людей пассивность – никто не хочет рвать *опу за чужие блага.

  • То все дуже сумно, але ж добре, що хоч небайдужа молодь є. Не треба бачити у всьому тільки негатив.

  • Мы что хотим , чтобы хуже было? Мы же тут живём.
    Читаем, с людьми разговариваем из этих стран,
    что вступили в ЕС, соседи приезжают из
    Прибалтики, все в один голос: стало хуже,
    безработица, предприятия многие рухнули,
    молодёжь уехала …опы мыть в ЕС,
    зачем же нам это? Что мы враги себе?
    А молодёжь не понимает этого да и
    лодрабатывает на майдане. НО МЫ ВЗРОСЛЫЕ
    ДОЛЖНЫ ЭТО ПОНЯТЬ И СБЕРЕЧЬ СЕБЯ,
    СТРАНУ, ЭТУ МОЛОДЁЖЬ,
    САМИ БУДЕМ УЛУЧШАТЬ НАШУ ЖИЗНЬ,
    НЕ НАДО НАМ ЧУЖИХ ДЯДЕЙ.

    • А вы, случайно, не заметили, что под руководством НАШИХ дядей наши люди УЖЕ давно, лет 15, моют ж…пы в ЕС, и с экономикой у нас тоже …опа и без ЕСа?
      Не заметили? Куда уже хуже? Хуже будет тем, кто привык красть из бюджета, в лучшем случае для них – обеднеют, а то и сядут…

  • Согласна- плохо, но будет ещё хуже.
    Умный учится на чужих ошибках, а
    дурак на своих.
    В этом договоре нет ни полслова,
    что они когда- нибудь примут
    Украину в ЕС. ..
    Им будет наплевать и на воровство, и на
    коррупцию в стране, когда они получат
    рынок страны, лес и т. д.
    Скажите , зачем прагматичному Западу так
    приспичило подписать этот договор?
    Они что Так любят нас ? Они решают свои
    проблемы, не наши.
    Зачем вы делите дядек на наши и не наши?
    Есть , как говорил Задорнов, два класса:
    кто хапнул и кто не хапнул.
    Майдан уже выбрал один раз президента –
    такого позора страна ещё не знала.
    Вот сейчас много украинцев в Европе, а подпишем
    ассоциацию – будет в 20 раз больше.
    Кстати, они что нам визы открывают?
    А за воровство :кто уже сидит, кто сядет-
    но ЕС не будет заниматься этим,
    это трагедия НАШЕЙ страны, и это
    искоренять нам.

  • Вот этот случай с вами ещё раз убеждает,
    что многие студенты ещё не доросли до
    Майданов и принимают участие в ней под
    чьим – то давлением. Преступно манипулировать ими,
    использовать их в своих интересах.
    А девочки, зачем им это надо?

  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи

    Останні новини