На Вижниччині знайшли нові та рідкісні для України види шапинкових грибів

03.12.2013

6489cb4e35e6273902967d50b104e32a_XLНа початку вересня відділ науки НПП «Вижницький», спільно з групою мікологів Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України дослідили різноманітність та закономірності розподілу грибів і грибоподібних організмів в Карпатах.

В результаті експедиції на території парку виявлено 147 видів та 1 різновидність агарикоїдних (шапинкових) грибів, які належать до 60 родів, 24 родин та 6 порядків класу Basidiomycetes (згідно системи, прийнятої в 10-му виданні Ainsworth & Bisby’s Dictionary of the Fungi (2010)).

Слід зазначити, що 57 видів та 1 різновидність виявилися новими для Карпатських лісів України, з них 56 видів та 1 різновидність були вперше знайдені в Українських Карпатах. В свою чергу, серед останніх 17 видів та 1 різновидність вперше зареєстровані на території України. Деякі види, хоча й вже були раніше знайдені на території Карпат України, є рідкісними в нашій країні, та відомі лише з небагатьох місцезнаходжень (як правило, менше п’яти). Окремо слід згадати знахідку Phaeolepiota aurea (Matt.) Maire, виду, що занесений до Червоної книги України у категорії вразливих.

Про це повідомляє Департамент екології ОДА.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини