У Чернівцях відбулося Свято вулиці Ольги Кобилянської (фото)

28.11.2013

_dsc0652З нагоди 150-річного ювілею Ольги Кобилянської вчора, 27 листопада, відбулося Свято вулиці, названої на її честь. Гості заходу поринули в історію вулиці Ольги Кобилянської, переглянули книжкову виставку з фондів обласної бібліотеки імені М. Івасюка, а також мали змогу переглянути концертну програму за участю аматорських колективів народної творчості та учнів чернівецьких музичних шкіл. Про це повідомляє сектор інформації та зв’язків з громадськістю.

«Вулиця Ольги Кобилянської – це візитівка нашого міста, – зазначив секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин. – Вона славиться не тільки чудовою різноманітною архітектурою, а й неповторним духом, який зберігає таємниці багатої історії Чернівців і спогади про людей, котрі колись прогулювалися нею. На цій вулиці писала свої безсмертні твори Ольга Кобилянська, на ній відбувалися світські вечори, звучала музика Баха і Шопена. Я пишаюся тим, що мені випала честь жити на цій легендарній вулиці».

Привітавши усіх присутніх на святі, керманич міста вручив квіти та подарунок найповажнішій жительці вулиці Тетяні Анісімовій, яка мешкає тут від самого народження – довгих 79 років.

Під час святкового концерту прозвучало чимало творів улюблених композиторів письменниці, а також одна з її улюблених пісень «Чуєш брате мій». На святі також виступила буковинська поетеса Тамара Севернюк із віршем-присвятою Ользі Кобилянської.

Довідково:
Вулицю О. Кобилянської почали забудовувати ще у 80-х роках ХVІІ століття. Спочатку вона називалась Молодіївською, оскільки вказувала напрямок до цього приміського села. У ХІХ ст. Молодіївська стала Панською ( Herengasse ). Саме з тих часів побутують легенди, що цю вулицю мили парфумами і замітали букетами троянд. 27 листопада 1944 року її перейменували на честь «Гірської орлиці» Ольги Кобилянської. Саме на цій вулиці в будинку № 47 жила і творила видатна українська письменниця. Сюди до неї в гості приходили Микола Лисенко, Леся Українка, Осип Маковей та Василь Стефаник. Тут з-під її пера вийшли в світ «Царівна», «Земля», «На зустріч долі», «Вовчиха», «Меланхолійний вальс» та інші.

_dsc0673 _dsc0678 _dsc0689 _dsc0691 _dsc0693 _dsc0697 _dsc0705 _dsc0706

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини