27 листопада в історії

27.11.2013
59890_or

27 листопада 1701 року народився Андерс Цельсійс

1095 – проголошення Першого хрестового походу в Клермоні. Похід був проголошений Папою Римським Урбаном ІІ.

1895 – Підписання заповіту Альфредом Нобелем, згідно якого все його майно та гроші будуть направлені на розвиток фонду Нобелівської премії.

1918 – В. Вернандський став президентом Української Академії наук.

1943 – Битва підрозділів Української Повстанської Армії з двома німецькими дивізіями у Чорному лісі.

1971 — радянський космічно-автоматичний апарат «Марс-2» зробив посадку на планеті Марс

1997 — газета «Всеукраинские ведомости» оприлюднила матеріал про злочинні фінансові махінації фірми «Республіка», очолюваної І. Бакаєм, та про мільйонні збитки, що зазнала держава через діяльність цього підприємства. Цікаво те, що особи, повинні у скоєнні злочину, досі не покарані.

2004 — Верховна Рада України на позачерговому засіданні визнала результати повторного голосування на виборах Президента такими, що не відображають повною мірою волевиявлення народу і є недійсними.

В цей день народилися:
1701 — Андерс Цельсій, шведський астроном, геолог і метеоролог, є широковідомим сьогодні завдяки термометру зі стоградусною шкалою, який отримав його ім‘я (термометр зі шкалою Цельсія або термометр Цельсія) і використовується в більшості країн світу

1863 — Ольга Кобилянська, видатна українська письменниця, активна діячка жіночого руху Буковини. За творами письменниці знято фільми: «Земля», «Вовчиха», «Меланхолійний вальс», «Царівна» тощо.

1894 – Мацусіта Коносуке, японський бізнесмен, засновник Matsushita Electric, що відома своєю побутовою електронікою під брендом Panasonic.

1915 — Яків Гніздовський, український графік, скульптор i живописець. Серед найвідоміший робіт іконостас для української греко-католицької церкви святої Трійці в Керганксоні (США).

1918 — Борис Патон, вчений у галузі зварювальних процесів, металургії і технології металів; Президент АН України, перший нагороджений званням Герой України.

1942 — Джеймс Маршалл “Джимі” Гендрікс, американський гітарист, співак і композитор. За версією журналу Rolling Stone, Хендрікс був визнаний найкращим гітаристом світу.

1953 — Борис Гребенщиков, поет, музикант, лідер групи “Акваріум”.

1960 — Юлія Тимошенко, політик та державний діяч, 15-й та 18-й прем’єр-міністр України. Кандидат економічних наук. Перша жінка прем’єр-міністр в історії незалежної України. За версією американського журналу Форбс у 2005 році визнана однією з трьох найвпливовіших жінок у світі.

1973 — Брюс Лі, китайський та американський кіноактор, майстер бойових мистецтв, інструктор і актор бойового кіно, один з найвпливовіших митців бойового жанру 20-го сторіччя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини