Занадто довгий сон знижує розумові здібності

22.11.2013

imagesЗанадто довгий сон може знижувати розумові здібності людини, стверджують дослідники з університетської клініки в Мадриді (Іспанія) та Колумбійському університеті в Нью-Йорку (США). Як показали результати аналізу, люди, які сплять у середньому по 9 годин і більше, мають більш низькі показники когнітивних функцій мозку в порівнянні з тими, хто спить по 6-8 годин на добу. Результати проведеної роботи опубліковані в журналі Psychіatrіc Research. Група дослідників вивчила дані понад 2700 осіб у віці 60-70 років, які перебували під спостереженням фахівців протягом трьох років. Контрольну групу склали 49% учасників експерименту, що спали по 6-8 годин на добу, 40% випробуваних мали звичку спати по 9 і більше годин і 11% спали лише по 5 годин на добу й менше. На початку й наприкінці всього експерименту пацієнти проходили тест для визначення стану когнітивних функцій мозку, так званий міні-тест дослідження психічного стану (MMSE), що використовується для оцінки деменції. У підсумку було з’ясовано, що зниження таких когнітивних здібностей, як пам’ять і мислення, ішло удвічі швидше у прихильників тривалого сну в порівнянні з тими, хто спав по 6-8 годин.

За словами авторів роботи, різниця в показниках розумового стану сонь і контрольної групи людей виявилася значною, причому отримані результати залишилися незмінними при врахуванні таких факторів, як вік учасників експерименту, їхня освіта й наявність шкідливих звичок (паління, прийом алкоголю).

Коментарі
  • А может учОные (sic!) спутали причину со следствием? Собака голодная потому что ест, или ест потому, что голодная? Может часть людей просто вынуждена спать по 9 и более часов, из-за пониженных показателей этих самых “когнитивных функций мозга”? В то время, как (условно) холерикам хватает 6 – 7 часов на сон, эти имеют пониженный жизненный тонус и за такое время кардинально не высыпаются.

  • С вами совершенно согласна. У каждого – своя норма.
    Организм подскажет. Формула тут не поможет.

  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи

    Останні новини