Турецький прем’єр-міністр Реджеп Таїп Ердоган хоче заборонити неодруженим студентам і студенткам мешкати в одній квартирі, чи гуртожитку

15.11.2013

imagesТаку позицію днями висловив турецький високопосадовець, наголосивши, що поліція здійснюватиме інспекції. Країною шириться обурення. «Ніхто не знає, що відбувається у цих квартирах. Можливо, там робляться сумнівні речі», – заявив прем’єр. За повідомленнями ЗМІ, в студентських помешканнях уже відбулись перші поліцейські перевірки. Трьох студенток оштрафували на 32 євро за «порушення громадського спокою» через те, що у квартирі дівчат «були гості чоловічої статі». Така ідея викликала обурення серед населення. Голова найбільшої опозиційної партії Туреччини – Республіканської народної партії (CHP) – Кемаль Кілічдароглу звинувачує Ердогана у зловживанні демократією. До критики долучився і Націоналістичний рух (MHP). «Прем’єр-міністр однозначно має вибачитися перед невинними студентами та їхніми родинами», – заявив голова партії Девлет Бахчелі. Але гучне обурення лунає не лише з боку опозиції: суперечки виникли, насамперед, між Реджеп Таїпом Ердоганом та віце-прем’єром Бюлентом Арінчем. Після заяви Ердогана про намір розібратися зі студентами, які співмешкають без шлюбу, Арінч заспокоїв громадськість, сказавши, що главу уряду неправильно зрозуміли. Але прем’єр-міністр наполіг: «Я саме так сказав і мав на увазі саме це».

Проте, як повідомляється, наразі немає правових підстав для того, щоб контролювати, хто проживає у квартирах, підкреслює політолог Ченгіз Актар. «У турецькій конституції немає нічого подібного», – зазначає експерт. Проте невдовзі готуються зміни, інформує DW.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи