Гризуни почали шкодити урожаєві. Фітосанітарна служба закликає регулювати їх чисельність

06.11.2013

defauгризltШкідливість гризунів в осінній період почала різко зростати. Помірно – тепла, суха погода вересня-жовтня, достатня кормова база стимулює їх активне розмноження та високу шкодочиність. Збір врожаю кукурудзи, сої, соняшнику та цукрового буряку та яблук в садах змусив мишоподібних гризунів активно мігрувати на розміщені поряд посіви багаторічних трав, інформує відділ моніторингу та прогнозування Державної фітосанітарної служби Чернівецької області в Новоселицькім районі.

Наявність 3-5 і більше жилих колоній мишей на гектарі посіву свідчить про загрозу суттєвих пошкоджень рослин та необхідність захисту шляхом застосування родентицидів. Слід пам’ятати, що мишоподібні гризуни надзвичайно плодючі, завдяки тому, що народжені мишенята через 30 днів можуть приступати до розмноження.

Чисельність шкідників на посівах, в лісосмугах, обочинах доріг і за наявності 3 – 5 жилих колоній на гектар дозволяють регулювати дозволеними в Україні біологічними препарати та родентицидами.

Не варто забувати, що фосфід цинку належить до препаратів І-ї групи токсичності (найвищої), і є високо небезпечною речовиною для людей.

На сьогоднішній день найефективнішим і найекономічнішим способом боротьби з гризунами є застосування бактороденциду.

Норма внесення бактороденциду залежить від заселення гризунами і коливається в межах

1) поля, сади, пасовища – 200г – 2,5 кг/га;

2) склади, ферми, поселення – миші 100кв.м. – 50-100г;

3) Пацюки на 100 кв.м. – 100-200г.

Бактороденцид володіє виключною дією і цілковито безпечний для людини. Після застосування утилізується як харчові відходи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини