Набули чинності зміни правил поїздок до країн Шенгену

22.10.2013

indexІз жовтня набрали чинності нові правила для подорожей до країн Шенгенської зони, а з липня – зміни до Шенгенського кодексу про кордони, повідомили у прес-службі МЗС України. У зв’язку з набранням чинності 19 липня змін до Шенгенського  кодексу про кордони, доповнених новою вимогою, що при в’їзді до країн ЄС громадян третіх держав “проїзний документ повинен бути виданий не раніше, ніж протягом останніх 10 років”, громадянам України, які користуються закордонними паспортами із продовженим терміном дії та планують поїздки до країн ЄС, рекомендується подавати за місцем постійного проживання клопотання про оформлення нових закордонних паспортів.

Із 18 жовтня набрали чинності нові правила для короткострокових подорожей до країн Шенгенської зони для громадян з держав з-поза меж Євросоюзу.

“Відтепер громадяни з країни, що не є членами Євросоюзу, можуть перебувати у межах Шенгенського простору протягом 90 днів у будь-який 180-денний період. Поняття “будь-який” у цьому випадку означає, що йдеться про “плаваючий” 180-денний період. Іншими словами, від кожного дня перебування (дня в’їзду на територію Шенгенського простору чи просто дня контролю) треба буде відрахувати 180 днів назад. Подорожанин не порушуватиме правил, якщо в межах цього 180-денного періоду він перебував у Шенгенському просторі не більше 90 днів”, – йдеться у повідомленні.

Нові правила не стосуються країн ЄС, які не є членами Шенгенського простору (Болгарія, Хорватія, Ірландія, Румунія, Кіпр та Великобританія).

Водночас, попри те, що Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія та Швейцарія не є країнами-членами ЄС, вони входять до Шенгенської зони. Таким чином,українці, які мають на меті відвідати ці країни, повинні пам’ятати, що до них застосовуватиметься нова концепція подорожей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини