Євросуд з прав людини вирішив, що САЙТ ВІДПОВІДАЄ ЗА КОМЕНТАРІ ВІДВІДУВАЧІВ

14.10.2013

  бот1Щоправда, йдеться про Естонію.Висновок про відповідальність за коменторів закладено у постанові європейської судової інстанції щодо справи «Delfi AS проти Естонії» (Delfi AS v. Estonia, N 64569/09). Рішення було оприлюднене 10 жовтня.
У даній справі портал Delfi наполягав, що перекладення на редакцію відповідальності за коментарі читачів, порушує свободу вираження, відповідно до статті 10 Конвенції із захисту прав людини та фундаментальних свобод.
Проте Європейський суд з прав людини своєю постановою затвердив, що подібного порушення немає.

Раніше національні суди Естонії постановили, що Delfi AS несе відповідальність за зміст коментарів на сайті, незважаючи на те, що там було прямо зазначено, що коментарі лишають читачі і вони несуть за них відповідність, а сайт надає лише технічну можливість коментувати публікації.
Даний прецедент стосується справи статті, опублікованій на Delfi, про знищення однією судноходною компанією так званої «льодової дороги», що дозволяє взимку пересуватися по замерзлому морю. Під публікацією були розміщенні коментарі, на які поскаржився Айдар Леес-Леесмаа, керівник і основний власник компанії, що експлуатує пороми, що зв’язують естонські острови із материком. Згодом він ініціював притягнення Delfi AS до цивільно-правової відповідності.
Естонські суди вирішили, що внаслідок створення можливості коментувати редакція надавала контентну, а не просто технічну послугу.

 Від редакції: робитимемо висновки з рішення Євросуда. Щоправда, більш зрозумілим і логічним було б інше рішення.  За слова відповідає той, хто говорить, а не той хто просто був поряд. Сьогодні на засіданні медіа-клуба було запропоновано  Василем Забродським друкувати айпі-адреси коментаторів.  Можливо треба дослухатися до цієї пропозиції і підготувати технічні можливості для цього нововведення. Хоча  чи усім коментаторам це сподобається? бот2

Коментарі
  • ай-пі адреси змінюються в багатьох провайдерів , це не показник – треба краще фб або вк

  • Ага, йдемо у цифрове суспільство )))
    Айпі “слід” і так залишається за кожним коментатором )))
    Фейсбук і ВК – можна фейкові сторінки зробити.
    Але одне питання. Для чого стільки конспірації, щоби висловити свою думку анонімно? У добрих 80% коментар залишається анонімно.

  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи

    Останні новини