Створені окрім БТІ центри реєстрації обходяться українцям в рази дорожче

09.10.2013

БТІ

Створені центри реєстрації, які перебрали на себе деякі з функцій, які раніше  виконували БТІ, не спростили процедуру оформлення права власності, а навпаки. Люди не можуть оформити свою нерухомість за кілька місяців, а посередники вимагають за свої послуги близько $1 тис. Так, у центрах реєстрації столиці збираються величезні черги. Людей, які за кілька місяців не можуть оформити свою нерухомість, постійно відфутболюють, вимагаючи якісь відсутні документи. В результаті біля входу в центр з’явилися посередники, які готові за $1 тис. вирішити усі проблеми. Спеціаліст Асоціації БТІ Дмитро Павленко пояснює, в чому причина. «У законі забули чітко прописати, що реєстратор зобов’язаний докладно пояснити вам причини відмови. Виходить, що ви здаєте документи, вони у вас мовчки приймають, а через певний час дають відмову – мовляв, не вистачає такої-то довідки або такої-то цифри. Ви знову все збираєте, приносите їм, а через деякий час вам знову відмовляють – знову чогось не вистачає. І людина не витримує, звертається до посередників, які обіцяють за короткі терміни вирішити її проблеми».

«Посередники» без проблем погодилися взяти на себе за певну плату всю роботу. Зокрема, тільки подача документів у «посередника» коштує 800 грн (це щоб у чергах не стояти). Повний пакет (одержання документів на руки) – вже $1 тис., і тут же «заспокоюють», що причини для відмови будуть знаходитися завжди.

За словами начальника главку юстиції в Києві Сергія Цемерги, відомство постійно бореться з чергами в центрі. А що стосується постійних відмов під приводом браку довідок, Цемерга каже: «У центрах є інформаційні стенди зі зразками документів, також працюють спеціальні консультанти. Найближчим часом ми створимо відділ внутрішнього контролю, який боротиметься з корупцією і розглядати скарги», – пообіцяв Цемерга.

Як нагадує comments.ua, з 1 січня цього року оформленням прав власності займається Державний реєстр речових прав на нерухоме майно. Він являє собою єдину інформаційну систему, яка містить відомості про права на нерухоме майно, а також про об’єкти та суб’єкти цих прав.

Коментарі
  • Дурацкая формулировка в заголовке. Сбивает людей с толку. БТИ как функционировало так и работает, просто у него забрали одну из функций – регистрацию. А что с этого вышло – сами видите, “покращення” уже сегодня.

  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи