У муніціпальній бібліотеці ім А. Добрянського презентували подарунок місту – 63 приватні бібліотеки чернівчан

03.10.2013

 

Довідник “Книжкові скарби міста” , у якому зібрано відомості про 63 приватні бібліотеки чернівчан, презентували в Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського Презентація відбулася 30 вересня, у Всеукраїнський день бібліотек. Презентацію доповнила розповідь про особисті бібліотеки двох молодих чернівчан – письменниці Христі Венгринюк і літературознавця Олега Горбатюка. 

 Передусім варто відзначити, що презентований довідник “Книжкові скарби міста” нараховує 63 приватні бібліотеки – від найдавніших (з ХІХ століття) до сучасних. Серед давніх – такі відомі, як колекція колишнього ректора університету К. Томащука, В. Сімовича, О. Кобилянської та інші. Є серед них і ті, про які збереглися тільки відомості (втрачена бібліотека Юрія Федьковича, колекції громадських діячів братів Георге й Александру Гурмузакі, зачинателя румунського літературознавства Арона Пумнула).

 Представлені в довіднику й сучасні книголюби – науковці, письменники різних поколінь, від патріархів чернівецького бібліофільського істеблішменту до наймолодших нині сущих.

 Звісно, упорядники довідника не змогли охопити всі бібліотеки. За лаштунками залишилося багато нинішніх приватних книгозбірень, котрі ще належить розшукати й описати. До слова, презентувалося тільки сигнальний примірник, до якого ще слід внести багато доповнень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини