Інватранс»: Руслан Мельник про третю сторону медалі у “Версіях”. Опозиція зіграла на владу.

19.09.2013

Нікому не відоме підприємство ” Інватранс”, на баланс якого передали майна на 77 мільйонів, тепер відоме корному чернівчанину, який намагається бути у курсі подій. Газета Версії надрукувала фаховий аналіз депутата Руслана МЕльника з неочікуваним висновком: опозиція зіграла на руку владі. Подаємо частину тексту. Цілий текст у у газеті Версії

“Поки вирують пристрасті навколо передачі нерухомого майна громади області досі невідомій і «малостатутній» комунальній організації «Інватранс», сама громаді відомі лише аргументи учасників конфлікту. Подаючи ситуацію як «чорно-білу» – тобто таку, де є лише «хороші» і «погані», депутати і чиновники все спрощують – собі на користь. Насправді ж усе не так однозначно, а з глухого кута є вихід. Щоправда, його не хочуть бачити ні у владі, ні в опозиції. Та нагадаю читачам суть проблеми.

Рішенням Сесія Чернівецької обласної ради своїм рішенням від 5 липня 2013 року №64-16/13 визначила необхідність передачі об’єктів нерухомого майна спільної власності територіальних громад області з балансу обласної ради на баланс обласного комунального підприємства «Інватранс». Зокрема, серед запропонованих для передачі об’єктів нерухомого майна значиться будівля за адресою: м.Чернівці, вул.Кафедральна, 2 (навчальний корпус Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича) та інші. Вартість переданої нерухомості – 77 млн. грн. Чому виникла потреба так зробити? Тому що, згідно з Бюджетним кодексом, обласна рада не має тепер права бути балансоутримувачем. Чому обрали саме це підприємство? Тому що воно ідеально підходить для того, щоби бути балансоутримувачем комунальної нерухомості: є комунальним підприємством, не має боргів, а можливість такої діяльності зазначена в його статуті. Від передачі на баланс «Інватрансу» змінюється лише форма обліку нерухомості, усі дії з нею (передача в оренду, зміна власника чи інші) має право чинити тільки обласна рада.

Та маловідомість і нечисленність трудового колективу «Інватрансу» спричинили сумніви в чистоті цієї оборудки. Тому частина депутатів, серед яких і я, утрималися від голосування за передачу нерухомості громади на баланс цієї фірми. Опозиційні депутати щиро розкритикували і діяльність «Інватрансу», і результат голосування провладної більшості з цього питання. Тим часом я спробував розібратися в питанні глибше.

А далі почалося дещо дивне. Опозиційні закиди раптом підтримав голова облдержадміністрації Михайло Папієв. І з корпусом університету він обіцяв розібратися, і депутатів попросити переголосувати… Навіть підлеглі пана Папієва по партійній лінії – депутати від Партії регіонів Унгурян та Нікітін – написали до прокуратури прохання перевірити на предмет відповідності вимогам Конституції України та актів законодавства рішення сесії Чернівецької обласної ради від 05.07. 2013р. №64 -16/13, за яке, наприклад, пан Нікітін сам же і голосував.

Прокуратура депутатів-регіоналів почула з винятковою оперативністю і написала подання з вимогою «вжити заходів щодо усунення виявлених порушень Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», причин та умов, що їм сприяли, скасувавши дане рішення сесії». І наче все й правильно, тільки в поданні прокуратури не вказано жодної конкретної норми, жодного посилання на статтю закону, який облрада порушила своїм рішенням. Важко запідозрити прокуратуру в невмінні писати подання. Швидше, реальних порушень не знайшлося.

Тим часом пан Папієв не приховує бажання, аби рішення про «Інватранс» було скасоване. Це непрямо підтверджує моє глибоке переконання: «Інватранс» – цілком прозора структура, в якій дуже важко «замутити» воду, аби «ловити в ній рибку».

Я свідомий того, що суттєво не вплину на майбутнє голосування. Але очевидність того, що життя не чорно-біле, а кольорове і багатогранне, змушує мене нагадати громаді, що опозиція також може помилятися, а влада не така недалека, аби цим не скористатися. Хоча пріоритетними для облради мають бути не гра провладними чи опозиційними м’язами, а інтереси громади.
Руслан МЕЛЬНИК, депутат Чернівецької обласної ради, позафракційний

нагадуємо це лише частина тексту. Цілий текст читайте у “Версії”

Коментарі
  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи