В Чернівцях активізувалися рекордсмени беззмістовності

30.08.2013

Вже кілька років триває напружена боротьба псевдогромадських активістів із міською радою. У країні, де влада потопає у корупції, попівство у фарисействі, наймані працівники у бідності – є речі поважливіше – ось слово “турецька” заважає.  Жіночі організації краю звертаються до секретаря міської ради В. Михайлішина з вимогою перейменувати теперішню площу Турецької криниці на площу св. Марії. За словами активістів вони зібрали “до тисячі підписів” і надрукували кілька статей авторства Олександри Попельнюк у газеті “Відродження”.  Вражає свята впевненість активістів, що вони недаремно витрачають час і приносять користь людям.  Можна сміливо сказати, що на сьогодні вони є рекордсменами беззмістовності. Одразу за ними, певно, можна відзначити загальну діяльність ВО Свобода у краї.  Їхній діапазон від перейменування вулиць до організації домашнього турниру по пінг-понгу вповні відповідає названому статусу- рекордсменів беззмістовності. Нагадаємо, у країні,  де корупція, фарисейство тощо сягнули сяючих просто вершин.

Відсутність почуття гумору, свята впевненість в правоті, серйозний вираз облич. Те, що характеризує цих людей, і те, що по-справжньому загрожує країні. Якщо пошесть стане масовою, на вулицю можна не виходити. Нічого приємного там не побачите. Додаємо звернення жінок до Михайлішина. Вже кілька років вони про це піклуються.

“Шановний Віталію Михайловичу та депутати Чернівецької міської ради !

Громадські жіночі організації – Чернівецький відділ Союзу українок, Чернівецька обласна організація Ліги українських жінок та Чернівецький обласний осередок Всеукраїнської асоціації жінок «Славія» порушують питання перед Чернівецькою міською радою про повернення історичної назви площі Святої Марії нинішній площі турецької криниці та про будівництво пам’ятної каплиці на місці розташування двох храмів Успіння Пресвятої Богородиці, які знаходилися на площі у ХVІІІ –ХІХ століттях.

Перша церква побудована греком Николаєм Маврокордатом, князем Молдови, яка називалася Князівська церква, знаходилася тут у 1709 – 1779 роках, а друга церква Успіння Богородиці – у 1783 – 1876 роках. Відповідно криницю біля церкви називали Князівською, а священики біля неї освячували воду на церковні свята.

Площа Святої Марії була названа на честь двох православних храмів Успіння Пресвятої Богородиці.

Під час входження Буковини до складу Австро –Угорщини площа називалася німецькою мовою «Marien Platz», в часи румунського поневолення – «Piata Sf. Marii». Назва «Площа Святої Марії» вживалася до середини 40-років ХХ ст.

У 1989 році криниця була відбудована і освячена під час проведення

І Всеукраїнського пісенного фестивалю «Червона рута». Старовинна традиція освячення води на Йордан біля Князівської (турецької) криниці була відроджена Українською Православною Церквою Київського Патріархату і тривала до десяти років, поки не було перекрито доступ до криниці.

Ми вважаємо, що під час реконструкції площі у 2006-2008 роках було зігноровано багату історичну християнську спадщину нашого міста. На місці розташування двох православних храмів зведено фонтан, старовинна назва «Площа Святої Марії» скасована, а християни позбавлені можливості здійснювати обряд Водохреща на площі, оскільки припинено доступ до церковної Князівської (турецької) криниці.

Останнім часом викликає особливе занепокоєння те, що у мовленні та написанні закріпилася назва турецька площа, що складає актуальність поданої теми, оскільки цією назвою вшановується ім’я загарбників України, у боротьбі з якими українці віками проливали свою кров.

17 квітня 2012 року відбулося засідання громадської науково-консультативної ради з питань охорони культурної спадщини м. Чернівці, де порушувалося вищезгадане питання. Громадською радою було запропоновано проведення ґрунтовного вивчення та обговорення цього питання.

На вимогу громадської ради в топонімічну комісію Чернівецької міської ради подано історичну довідку про площу Святої Марії в

м. Чернівці, а в теперішній час виготовляється ескізний проект пам’ятного знаку – каплиці на честь двох храмів Успіння Богородиці.

14 жовтня 2012 року на площі турецької криниці ( колишня площа Святої Марії ) відбувся молебень з читанням акафисту до Покрови Пресвятої Богородиці. Віруючі висловили побажання повернути площі історичну назву. 28 серпня 2013 відбудеться молебень до свята Успіння Пресвятої Богородиці.

Протягом року в засобах масової інформації та Інтернеті проводиться обговорення питання про повернення старовинної історичної назви – «Площа Святої Марії » теперішній площі турецької криниці. Мешканці міста підтримують відновлення історичної назви площі Святої Марії (зібрано до тисячі підписів).

Так як топонімічна комісія, яку очолює Михайлішин В.М. ,не розглядає це питання вже другий рік, просимо обговорити питання про повернення історичної назви площі у фракціях Чернівецької міської ради і порушити питання на сесії міської ради”.

Коментарі
  • Фразу “вшановується ім’я загарбників України, у боротьбі з якими українці віками проливали свою кров.” – в меморіз.
    В людей справді мозк захворів православієм. А площу таки треба перейменувати.
    Оголосити конкус, тендер і т.д.

  • О так, на тій площі лиш каплички не вистачає:) Вже є Велосипед, Фонтан, єврейський Меморіал, дірявий Каркас-кафе, плацдарм для Готелю, радянська Баня, турецька Криниця… Так, саме Каплиці не вистачає!

  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи