Мистецтво безголовків

14.08.2013

       Автор: Святослав Вишинський

 

Мені вже доводилось писати про те, як чернівецькі Інтернет-видання створюють видимість новинної багатоманітності, в гонитві за трафіком і з чистою совістю обвішуючи сторінки сайтів стрічками напівпорнографічного характеру («Интим-фото на последнем звонке взорвали инет» і т.п.). Якщо би аналогічну систему обміну трафіком розробив який-небудь ресурс вигаданих новин типу «UaReview», то не маю жодних сумнівів у тому, що швидкість поширення його інформерів на інформаційних сайтах була би пропорційна кількості «нулів», які б вони домальовували лічильникам відвідуваності. Втім, цього разу про інше – а саме про заголовки. Чи «безголовки», якщо ближче до суті. 

Частково ця тема вже підіймалась на шпальтах «TheChernivtsiTimes»  та у блоговій мережі «ВКурсі»   – зокрема, в частині селянських «повстань», «штурмів» ОДА і «захоплень» міської ради. Попри те, що тема набула помітного розголосу в середовищі чернівецьких журналістів – оргвисновки місцеві видання, як і очікувалось, робити не поспішають. Не варто після цього дивуватись, що навіть обсмоктана з усіх кінців тема «штурму» в чернівецьких медіа-реаліях (чи, радше, «віртуаліях») повторилась уже через тиждень – цього разу на сторінках веб-сайтах газети «Погляд» (заголовок «Як підприємці Калинки штурмували міську раду у Чернівцях»  ) та інформаційної агенції «BukNews» («Підприємці «Калинки» і «Добробуту» беруть штурмом міську раду у Чернівцях»   від 13 серпня 2013 р.). На відео-записі  , ясна річ, «смаженим» і не пахне – обурені мітингувальники (головно жінки і навіть діти), просто заходять у кабінет Віталія Михайлішина вслід за нардепом Максимом Бурбаком (без нього б не наважились). Як видно, прецедентам не суджено вичерпуватись. 

Проте якщо, за словами редактора сайту «БукІнфо» Сергія Зарайського, заради рекламної привабливості регіональні видання дозволяють собі «жовтизну» заголовків  ] стосовно яких-не-яких реальних і суспільно значимих подій, то збагнути логіку «висмоктування» новин з пустого місця чи навіть їх відвертого вигадування («незвичайні історії» в рубриці «Новини Чернівців» сайту газети «Погляд») неможливо. Залишається сприймати це як гумор, шкідництво чи відверту непрофесійність. Перефразовуючи словенського філософа Славоя Жижека: «Якщо ти виглядаєш непрофесійно, то ти і є – непрофесіонал». 

З приводу останнього – показовим щодо нашої критики є коментар журналістки «Погляду» Надії Карбунар у мережі «Facebook» про те, що її «дратує, що журналістів учить працювати людина, яка з журналістики не живе»  .Преса не готова реагувати на критику – так само, як не готовий реагувати на неї працівник буфету, пропонуючи відвідувачам несвіжі продукти. Адже, зрештою, покупець не повинен жити з кулінарії або служби доставки, щоби відрізняти тухле мясо від свіжого. Як у випадку «новин» про сімейні скандали Ані Лорак   – чи хоча би згадки про незаконне використання газетою «Буковина» імені журналістки ТСН Ольги Кашпор, котра з’явилась у «Телекритиці» ще 8 серпня і була одразу передрукована чернівецькими виданнями. Тільки сайти «Погляду»   і «Молодого буковинця»   оприлюднили її аж п’ять днів по тому – з різницею у 21 хв. (sic) і нульовою відмінністю в тексті, що наводить на цікаві роздуми. «Свежесть бывает только одна первая, она же и последняя» (Михайло Булгаков, «Майстер і Маргарита»). 

Судячи з усього, читачі в котрий раз стали жертвами планових «норм», про які 2 серпня згадували в листі «Молодого буковинця»  . Вся ця новітня медійна «стахановщина» вже настільки не рахується з «покладами» інформаційних прецедентів, що задля номінального підтримання «норми видобутку» (чи її видимості) вдається до власної фантазії, видаючи «нагора» будь-який шлак.

 журналюгаНа сайті газети «Погляд» абсолютно звичними стали «новини» в дусі «У буковинця згоріла побутова техніка»  , «У київському поїзді чоловік шокував пасажирів, повністю роздягнувшись»    (від 2 серпня 2013 р.), «Дівчина провалила іспит з водіння за 10 секунд»  , «Поліція більше години ганялася за поросятами»  (від 4 серпня 2013 р.), «Пяний буковинець впав з мопеда на залізничну колію»  (від 5 серпня 2013 р. – продовжіть список самі). Не аргумент, але факт: столичний сайт «ІнфоПорн» щодня продукує на порядок більше суспільноважливих критичних матеріалів, ніж усі чернівецькі Інтернет-видання разом узяті. Але місцевих «професіоналів» це не турбує – бо ж «всякому городу нрав и права…» (Григорій Сковорода, «Сад божественних пісень»)

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи