Волинські депутати борються за чернівецький потяг, а чернівецькі — виключно — за літаки)(У Верховній раді зареєстрували постанову про відновлення потяга Ковель-Чернівці)

30.07.2013

11Народний депутат Анатолій Вітів спільно з громадською організацією «Асоціація Молодих Реформаторів» підготував проект постанови Верховної Ради України «Про відновлення щоденного руху пасажирського потяга № 667/668 сполученням Ковель-Чернівці». Це стало результатом проведеної наприкінці весни-початку літа кампанії на захист маршрутів «Потяг – для людей».

Постанова уже зареєстрована у Верховній Раді України і передбачає відновлення, наголосимо, щоденного руху пасажирського потяга № 667/668 сполученням Ковель – Чернівці.

Нагадаємо, що з 26 травня 2013 року ДТГО “Львівська залізниця” скасувала курсування потяга № 667/668 «Ковель-Чернівці». “Ковель-Чернівці” був єдиний потяг, що сполучав чотири західні області України: Волинську, Львівську, Івано-Франківську та Чернівецьку залізницею напряму, а також надавав зручну можливість волинянам доїжджати у Закарпатську область. Після ряду проведених вуличних акцій, круглого столу з представиками “Львівської залізниці”, направлених десятків звернень від тисяч громадян, залізничне підприємство не відновило потяга. У відповіді керівництва залізниці на запитання про причини скасування маршруту йшлося, що вагони потяга «Ковель-Чернівці» віддали на курсування, на їх думку, більш важливого потяга «Чернівці-Сімферополь». «Львівська залізниця» обіцяла з осені 2013 року відновити курсування потяга. Щоправда, ніде не вказувалося, якою буде частота його курсування. На головному вокзалі міста Луцька вивішено оголошення про те, що потяг таки курсуватиме раз на два дні.

Законодавча ініціатива нардепа Вітіва спрямована на повноцінне відновлення курсування потяга “Ковель-Чернівці”. Нагадаємо, що на підтримку цих потягів у рамках громадської кампанії було зібрано під зверненнями до голови Волинської ОДА Бориса Клімчука 2683 підписи, а до начальника ДТГО «Львівська залізниця» Богдана Піха і до генерального директора «Укрзалізниці» Сергія Болоболіна – 2 508 «живих» підписів, а також 1300 підписів під он-лайн петицією.

Дуже важливо розуміти, що потяг «Ковель-Чернівці» – не єдиний скасований «Укрзалізницею» потяг. Окрім поданих постанов  у Комітеті з питань транспорту і зв’язку також перебувають проектти Постанов про відновлення руху пасажирського потяга № 7 сполученням Київ-Чоп та про відновлення руху пасажирського поїзду Львів-Київ та перегляду руху поїздів на станції Волочиськ Хмельницької області.Як повідомляло саме підприємство, основною причиною таких великих відмін потягів спровокована відсутністю рухомого складу, тобто вагонів, у самих підпорядкованих підприємству залізниць. На думку ряду громадських активістів, які займаються проблемами залізниці, така ситуація виникла через неефективне управління залізницею державним монополістом.

У результаті проведеної кампанії на захист потяга, було виявлено з офіційних відповідей підприємства, що за останній час стан справ «Укрзалізниці» визначається катастрофічним зносом рухомого складу (більш ніж на 80-90%) і невідповідністю послуг сучасним світовим нормам і стандартам. Так, середній вік вагонів пасажирського парку залізниць України складає 27,5 років, а нормативний строк зносу  28 років. Це означає, що за пів року більшість вагонів залізниці вийдуть із експлуатації.

При прийнятті рішень державне підприємство, монополіст, «Укрзалізниця» не проводить жодних консультацій із громадськістю. Варто зазначити, що такий механізм не передбачений «залізничним» законодавством. Це створює проблеми комунікації громади і єдиного монополіста «Укрзалізниці».

Проблема доступу до інформації теж є ключовою, адже відсутність повної публічної інформації на веб-сайті залізниці не дозволяє громадськості вповні спостерігати за роботою державного підприємства.

Кампанія «Потяг – для людей» надалі триватиме і може розгорнутися на всю Україну, якщо Кабінет Міністрів та керівництво «Укрзалізниці» й надалі будуть бездіяльними.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини