Олексій Каспрук:Мені це часто закидають, що я – людина тієї системи…(ексклюзивне інтерв’ю « Чернівці Таймс») (частина.1)

26.07.2013
  
Олексій Каспрук впевненіше виступає на сесіях, усе частіше заявляє про себе у ЗМІ і соціальних мережах. Під час акції « Вставай, Україно»» усі із цікавістю відзначили, що, можливо, Арсеній Яценюк вже почав промоцію майбутнього кадидата на посаду мера Чернівців (п. Каспрук весь час тримався біля  лідера «Фронта змін»). Отже, ми вирішили поговорити із п. Каспруком, саме, як можливим кандидатом на посаду міського голови Чернівців.
 Ваше висування на цю посаду є дуже ймовірним і Ви ніколи цього не заперечували. Тобто, у Вас певно вже є певне бачення того, що ви робитиме у цій ситуації? Скажіть, щоб Ви змінили, якщо б були обрані на цю посаду?
-О, мені вже задавали таке питання, складне.
– Хто?
– Представники міжнародних інституцій. Мені, з цього приводу, подобається такий анекдот. Приходить пацієнт до лікаря і каже: “Ой, лікарю, у мене тут болить, тут болить, ще тут болить”… А лікар відповідає: “О-о-о, шановний, так у вас пальчик поламаний”. У цій ситуації, куди не ткнеш – скрізь болить. І змінювати треба не пальчик, а треба міняти психологію чиновників, які працюють у міській адміністрації, чиновників різних поколінь, тому що тут мають працювати люди, які більше думають про місто, аніж про себе. Це дуже складно.   Але такі люди є.   Вчора на прес-конференції говорили про ЖЕКИ. Проблема не в тому, що майно належить громаді, чи воно належить акціонерам, чи воно належить приватному власнику. Питання в тому, як ним керувати. Чи відповідально, чи розвивати це підприємство чи бюджетну організацію, чи сидіти, вирішувати свої питання і чекати. 
– Яку ви можете запропонувати схему, щоб підвищити таку відповідальність?
– Я переконаний, що відповідально ставитися до своєї роботи заважає, може, якраз наявність схем. Коли з’являється можливість приймати рішення чиновнику на свій розсуд – дозволяти або не дозволяти, виникає спокуса корупції. Це дуже важко змінити в одному місті, коли вся країна хвора. Побудувати, розвинути європейське місто, чисте, вільне, демократичне, без корупції, коли вся країна і державна влада в цьому бульоні. Можна якісь процеси розпаду призупинити, можна щось покращити, є приклади міських голів інших міст, які своєю позицією чи своїм баченням.
– Ви  працювали директором комунального підприємства при Федоруку. Ви бачили, що відбувається,  які порядки заведені тощо. Мабуть, Вас не все влаштовувало. Що б хотілося змінити?
– Були проблеми, коли якісь певні ідеї чи проекти мали принести користь громаді, вони впиралися в якийсь такий тихий саботаж, підкилимні кулуарні ігри деяких чиновників. І доводилося головою ламати бетонні стіни. Спротив завжди прив’язаний до конкретного чиновника, але усе диктує система. Наприклад, ще коли я був керівником «Містобуду», я був одним із лобістів питання щодо об’єднання функцій єдиного замовника будівельних робіт під одним дахом. Раніше була традиційна система: освіта сама собі замовляє будівельні роботи, ЖКХ – окремо, медицина – окремо і т.д. А бюджетне фінансування було достатньо серйозним. Управління культури чи управління освіти отримували мільйони гривень на ремонт чи будівництво того чи іншого об’єкту, а при цьому не мали фахівців, які могли б контролювати якість виконання цих робіт.  І ось було прийнято рішення, що функції єдиного замовника будуть зосереджені в департаменті містобудівного комплексу, який має великий штат фахівців, який мав би бути замовником і відповідно обирати виконавців для виконання масштабних робіт, коли йдеться про сотні тисяч гривень. Відчувався сильний спротив чиновників. Тому що у них забирали можливість розподіляти бюджетні кошти.
Тобто, як я вже казав, все ж чиновники насамперед мають думати про спільну справу, про інтерес громади. Це ключова ідея.
 (продовження)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини