Олексій Каспрук: в Чернівцях треба прислуховаватися один до одного(частина 3) (ексклюзивне інтерв’ю « Чернівці Таймс»)

26.07.2013

 (частина2)

 -Що, на Ваш погляд, змінилося у місті із зміною керівництва?

– Місто втратило свій ореол, ауру чи атмосферу толерантності.

– Що ви розумієте під цим?

Пам’ятаєте, що усуненню Федорука передувало призначення виконавчого комітету. В склад виконкому Федорук пропонував представників всіх політичних партій. Після  усунення мера, нам («ФЗ») зі Свободою“ дали відворот-поворот. Тобто сказали: « ми самі будемо тут вирішувати, як ми вважаємо за потрібне, ваша думка нас не цікавить». А, між іншим, ми (Фронт змін) із “Свободою”, представляємо більше третини чернівчан. Я, наприклад, більше 10 років займаюся громадською діяльністю, в тому числі питаннями, які стосуються муніципального розвитку. Мене вивели з координаційної ради по стратегічному розвитку м.Чернівці, хоча я керівник великої фракції. Погодьтеся, що це нелогічно. Тепер у владі визначилися: є вони, а є всі інші. І якщо ці «інші» щось не те кажуть, то вони взагалі нічого не будуть робити у місті. А хто мовчить, хай приходять, ми з ними повирішуємо…

Толерантність втрачена. Сподіваюся, на певний час і нашим завданням буде, коли відбудеться зміна влади, щоб міський голова працював на всіх чернівчан, а не на своїх хазяїв, які його поставили на цю посаду.

Неможливо оминути питання злиття « Батьківщини» і « Фронту змін». Партія «Батьківщина» пережила феноменальний кадровий крах. Коли зраджують 10-20 відсотків, то це якось зрозуміло. Але коли 95 відсотків, то, очевидно, що відбулося щось неймовірне. І тут є глибокі проблеми. У « Фронта змін», навпаки достатньо міцна фракція. Особливо у Чернівцях.  Вас не лякає переспективи такого злиття. 

– Процес злиття був неминучий. Ті події, які відбуваються в країні його прискорили. Є основні ідеологічні моменти, по яких у нас з “Батьківщиною” не було ніяких розбіжностей. Україна має бути демократичною, в Україні має бути верховенство права, людина має почуватися вільно і має право реалізовувати свої права. Це основне. Все інше – речі вторинні, по них завжди можна буде знайти компроміс, або вдосконалити взаємини.Гадаю, що з тих кадрових помилок були зроблені висновки, і керівництвом “Фронту змін”, і керівництвом “Батьківщини”. І не тільки керівництвом, але й активом. Більшість членів нашої партії, переконаний, і “Батьківщини”, підтримає цей процес об’єднання. Ми були трішечки різні – структурно, але це не суттєво. Переконаний, що під час цього об’єднання буде взяте найкраще, і забуте найгірше.

– Які, на ваш погляд, завдання, стоять перед фракцією « Фрону змін» нині?

Зараз доцільно об’єднувати депутатів навколо ідеї врахування інтересів громади, толерантності. В Чернівцях треба жити депутатам заради чернівчан, прислуховуватися один до одного, виробляти якісь спільні речі, якими ми будемо жити не завтра, а через 10-15-20 років. На сьогоднішній день я бачу, що такий процес тільки зароджується, але бувають ситуації, і це показують результати голосування, коли невигідні для громади рішення не підтримуються депутатами з різних фракцій. Показовим для мене було на минулій сесії по неприйняттю переліку по виділенню земельних ділянок тим, хто недавно стоїть на черзі. Було навіть порушення регламенту. Михайлішин ставив третій раз це питання на голосування, але воно не пройшло. Зрозуміло, що владою проводиться певна робота в міжсесійний період з депутатами, які не проголосували, але щось вже не спрацьовує… Таких питань стає все більше і більше на сесії.

 Кому  Ви симпатизуєте з міських голів України? Кого вважаєте за приклад?

Мені подобається міський голова Сум – Геннадій Мінаєв, я слідкую за діяльністю. Людина зі своєю позицією. Ще подобається міський голова Вінниці – Володимир Гройсман. Взірцевий приклад дуже молодої людини, яка стала міським головою у 32 чи 33 роки. Вже на другий термін обраний міською громадою. Порівнюючи деякі речі, я можу говорити про масштаб нашого сьогоднішнього керівництва і керівництва Вінницької міської ради.

Розмовляв Сергій Воронцов

 

 

Коментарі
  • Сумне враження від бесіди. Не готовий абсолютно цей молодий добродій бути міським головою. Ні стратегії, ні тактики, ні бачення проблем міста і його громади, ні шляхів їх вирішення… Одне бла-бла-бла… Невже у нашому місті немає достойних людей. які здатні кардинально змінити ситуацію, що склалася? С.Воронцов молодець, що показав непридатність Каспрука. Але де ті, хто придатний? Ау! Не бачу вас, хлопці, відгукніться, виходьте на люди зі своїм баченням розвитку нашого міста.

  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи

    Останні новини