Георгій Галиць:Опозиція також має нести відповідальність за те, що відбувається в країні. В ексклюзівному інтерв’ю « Чернівці таймс» (частина 2)

24.06.2013

Найбільші успіхи, на Ваш погляд, цієї команди? Або помилки, але їх, зазвичай, не дуже люблять визнавати…

Помилки можна визнавати. Проблема в іншому. У нас же зараз все політизоване через край. І якась полярна система склалася. Є влада, яка розповідає, що вона найкраща, а опозиція – найгірша, і, навпаки, опозиція, яка запевнює, що найкраща — вона. Хоча, і ті і ті, це складова одного й того ж механізму … Бо влада має кредит довіри і легітимність, і опозиція – також має кредит довіри і певну легітимність – просто вони трохи недобрали на виборах. Але за них також голосували, і вони також мають нести відповідальність за те, що відбувається в країні.

Якщо зараз почати говорити про конкретні прорахунки, то, зрозуміло, що це буде коментуватися завтра тими людьми, які отримали депутатські мандати і не знають, як їх застосувати. І вони будуть сказане інтерпретувати в своїх інтересах.

Є деякі речі, які можна одночасно розглядати і як негатив, і як позитив. Візьмемо, наприклад, кадрову політику. Вважаю, що наша кадрова політика – успішна сторона роботи губернатора. Ті люди, які приїхали з ним з Києва, цей кістяк працює вже десять років, я в тому числі, інші заступники губернатора. Багато хто працював в системі двох урядів. Все ж таки це дуже важливо для Чернівецької області, коли управлінці мають досвід роботи на столичному рівні.

Реальність така, що наша область була, і, поки що, залишається найбіднішою в Україні. Ми найбільше залежимо від дотацій з державного бюджету. І незалежно від того, чи успішний наш бюджетний рік, чи урожайний він, коштів все одно не вистачає. Дуже важливим є те, що керівництво області знає алгоритм роботи з Центром, знає, як залучати кошти. За великим рахунком – це сьогодні головне завдання виконавчої влади – чим наповнити місцевий бюджет. Структура того, що ми збираємо, така, що, фактично, на три чверті це прибутковий податок з громадян – нарахування на зарплату бюджетників.

Бюджет наповнюється з бюджету?

Да, у нас головне джерело наповнення бюджету – це нарахування на зарплату бюджетників. Найбільший платник податків – це обласна лікарня. Там найбільше працівників, де виплачується зарплата по-білому і відповідно йдуть відрахування у бюджет. Тому кадрова політика це плюс, але з іншого — є мінус. Бо є ґрунт для нарікань, для закидів: ось – вони, а ми…Кажу всім критикам, які нас критикують – поміняємося місцями. Прийди і покажи власною працею, як треба робити. Але мої пропозиції залишаються без відповіді. Одна з таких дражливих тем, де нас не захотіли зрозуміти – це реорганізація книгарень. Абсолютно серйозно просив, щоб очолив нове підприємство хтось з найбільших критиків, хто має якесь відношення до гуманітарної сфери. Але це ж нікого не цікавить. На жаль, у нас такі традиції склалися, що опозиція працює на «відбій». І це, до речі, дуже погано. Рано чи пізно це закінчиться. Але закінчитися це може тоді, коли у результаті цього розхитування нічого не залишиться.

 

Читайте закінчення

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини